Meghalt Kenny Baker, alias R2-D2

R2-D2, Star Wars
Vágólapra másolva!
Nyolcvanhárom éves korában meghalt Kenny Baker, a színész, aki R2-D2-t alakította a Star Wars-sorozatban.
Vágólapra másolva!

Hosszú betegség után 83 évesen meghalt Kenny Baker, a brit színész, aki az R2-D2 nevű droidot alakította a Star Wars-filmekben, írja a Guardian.

Az ember a gépben

Az egy méternél alig valamivel magasabb színész először a sorozat első részében, 1977-ben alakította a karaktert, majd a többi részben, A Birodalom visszavág-ban és A Jedi visszatér-ben, és később az előzménytrilógia filmjeiben.

Kenny Baker és Mark Hamill A Birodalom visszavág című filmben Forrás: Collection Christophel/© Lucas film / walt Disney/© Lucas Film / Walt Disney

Hosszú karrierje volt

Bár R2-D2 eljátszása miatt lett híres, korántsem ez volt az egyetlen filmszerepe, karrierje 1960-ban kezdődött, 2013-ban még vállalt szinkronszerepet, illetve tanácsadóként közreműködött a hetedik Star Wars-film, Az ébredő Erő készítésében.

Kenny Baker tavaly decemberben a Star Wars: Az ébredő Erő londoni premierjén Forrás: AFP/Leon Neal

Játszott többek közt az Elefántember-ben, az Időbanditák-ban és a Flash Gordon-ban.

A tüdejével volt baj

Kenny Baker egészsége nagyon leromlott, a tüdejével volt baj, sok időt töltött tolószékben, mondta Abigail Shield, Baker unokahúga. Shield szerint Bakert felkérték, hogy menjen el Los Angelesbe az új Star Wars premierjére, de az orvosai nem engedték, hogy utazzon.

Nagyon büszkék vagyunk mindarra, amit életében elért" - mondta Shield.

Kenny Baker a Star Wars - Baljós árnyak forgatásán Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm