Kilencvenkét éves korában meghalt Arthur Hiller kanadai rendező. Hosszú karrierje során több mint harminc mozifilmet készített, és számos műfajban kipróbálta magát: musicalt, könnyed vígjátékokat és drámákat is jegyzett. Leghíresebb filmjét, az 1970-ben bemutatott Love Story-t tömegek könnyezték meg, ha az inflációt is beleszámoljuk az amerikai mozitörténet egyik legnagyobb kaszasikere volt. A romantikus dráma jelenleg a 37. helyen áll a Box Office Mojo összbevétel által rangsorolt toplistáján Sam Raimi Pókember-e és a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök között.

Arthur Hiller a 2002-es Oscar-gálán Jean Hersholt-díjat kapott humanitárius tevékenységéértForrás: AFP/Lee Celano

A Love Story egy gazdag családból származó egyetemista srác és egy karakán, munkásosztálybeli lány tragikus szerelmét meséli el. A filmet összesen hét Oscarra jelölték, többek között Arthur Hiller és a két főszereplő, Ali MacGraw és Ryan O’Neal is esélyes volt a díjra. A színésznő közleményben búcsúzott néhai rendezőjétől: „Szerves része volt életem egyik legfontosabb élményének. Figyelemre méltó, tehetséges és nagylelkű ember volt, aki szörnyen fog hiányozni.”

Ryan O'Neal és Ali MacGraw a Love Story című filmbenForrás: AFP

Hiller számos sztárral forgatott együtt: a La Mancha lovagja című musicalben Peter O’Toole és Sophia Loren játszotta a két főszerepet, Gene Wilder egy vonaton nyomozott a Száguldás gyilkosságokkal című vígjátékban, George C. Scott pedig orvosi köpenyt húzott magára A kórház-ban. 1989-ben rendezte a Magyarországon is népszerű Vaklárma című vígjátékot, amelyben egy vak, illetve egy süket férfi keveredik bele egy gyilkossági ügybe.

Hiller 1991-ben elárulta, hogy a Love Story kis híján el sem készült. A szorult anyagi helyzetben lévő Paramount ugyanis le akarta fújni a projektet, amely végül csak azzal a feltétellel készülhetett el, hogy a rendező megesküdött, kétmillió dollár alatt tartja a költségeket. A rendezőt 2002 márciusában kitüntették az amerikai filmakadémia humanitárius különdíjával, amelyet a Love Story két főszereplője, Ali MacGraw és Ryan O'Neal adott át a rendezőnek.

Hiller 1948-ban vette feleségül Gwen Pechetet, akivel két közös gyermekük született. Hatvannyolc évig voltak házasok. Az asszony idén júniusban halt meg.