Hongkong kínai ármányt sejt a városban landolt űrhajó mögött

2016.08.19. 13:28

Még be sem mutatták az Érkezés (Arrival) című sci-fit, máris komoly botrányt okozott. A két napja kiadott előzeteseket és posztereket látva mi nagy lelkesedéssel nyilatkoztunk a filmről, és azt jósoltuk, hogy akár még az év sci-fije is lehet belőle, Hongkong állampolgáraiból azonban ezzel ellentétes hatást váltott ki az egyik promóciós anyag. Tizenkét földönkívüli eredetű űrhajó landol a filmben, ehhez kapcsolódva tizenkét moziplakátot adtak ki, amelyeken legtöbbször egy várost és a Föld felszíne felett lebegő, hatalmas fémlencsére emlékeztető tárgyat lehet látni.

Az Érkezés című film eredeti és javított moziplakátjaForrás: Arrival Facebook

A hongkongiak azon háborodtak fel, hogy egy komoly hiba került fel az ő városukat ábrázoló poszterre. A városkép legnagyobb része stimmel, az előtérben magasodó tévétorony viszont valójában nem Hongkongban, hanem Sanghajban van. A „Miért vannak itt?” felirattal együtt egyáltalán nem kell paranoiásnak lenni ahhoz, hogy hongkongi szempontból riasztó üzenetet lásson bele az ember a poszterbe, és a növekvő kínai befolyás metaforájaként értelmezze azt.

Az elhibázott poszter alatt a Deadline cikke szerint több mint 2400 komment gyűlt össze, valamint nagyon népszerű lett a #HongKongIsnotChina (Hongkong nem Kína) hashtag, Hongkong 1997-ben került ki a brit korona fennhatósága alól, és lett Kína része különleges igazgatású, nagyfokú autonómiát élvező területként.

A felháborodást okozó posztert péntek reggel eltávolították a hollywoodi produkció Facebook-oldaláról, helyette egy Sanghajt ábrázoló plakátot adtak ki, és közleményben kértek elnézést a hibáért. A felelősséget egy külsős cégre tolták, de a kommentek alapján sokan nem elégedettek ezzel a magyarázattal, és nekem is lennének kérdéseim. Véletlenül nem lehet egy másik városból származó tévétornyot Hongkong látképébe illeszteni. Mi volt ezzel a „külsős cég” célja? Illetve miért nem szúrta ki senki ezt a feltűnő hibát az Érkezés népes stábjából?

Az Amy Adams és Jeremy Renner főszereplésével készült filmet ettől persze még ugyanúgy várjuk, amely novemberben fog megérkezni a magyar mozikba. A türelmetleneknek és a spoilerektől nem félő sci-fi-rajongóknak a film alapjául szolgáló novella elolvasását tudjuk ajánlani, Ted Chiang Story of Your Life című műve 1998-ban jelent meg először. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK