Még alig telt el 24 óra azóta, hogy kiderült, Magyarország a Tiszta szívvelt küldi a jövő évi Oscar-versenybe, de Till Attilának máris újabb oka akadt az örömre: kerekesszékes gengszterfilmjét beválogatták a nagy presztízsű londoni filmfesztivál programjába, amit csütörtökön délelőtt hoztak nyilvánosságra. Tilla akciókomédiáján kívül még két másik magyar film is ott lesz Londonban.

Az október 5-én kezdődő londoni filmfesztiválon vetíteni fogják Till Attila Oscar-díjra nevezett Tiszta szívvel című kerekesszékes gengszterfilmjét, illetve két magyar animációs rövidfilmet: Bucsi Rékától a LOVE-ot és Bárczy Örs Hey Deer! című hétperces alkotását.

Thuróczy Szabolcs a Tiszta szívvel című filmbenForrás: A Company Hungary

Till Attila második nagyjátékfilmje, a Tiszta szívvel április vége óta fut a magyar mozikban, eddig közel harmincezren ültek be rá. A Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült akcióvígjáték nemzetközi premierjét a Karlovy Vary-i filmfesztiválon tartották július elején, ahol ugyan díjat nem nyert, viszont nagyon jól szerepelt a közönségszavazáson, és lelkes kritikákat kapott a brit és az amerikai sajtóban.

A Sight & Sound című brit magazinban – amit ugyanaz a brit filmintézet ad ki, amelyik a londoni filmfesztivált is rendezi – például fantáziadús filmnek nevezték a Tiszta szívvel-t, és a szerző külön méltatta az alkotókat azért a döntésükért, hogy valódi fogyatékos embereket választottak a főbb szerepekre.

Tiszta szívvelForrás: A Company Hungary
Till Attila jó úton van az Oscar-jelölés felé
A Tiszta szívvelt telt házas vetítéseken, ujjongó nézők előtt játszották Karlovy Varyban, és a rangos amerikai szaklapok kritikusai is oda vannak Till Attila filmjéért. Olvassa el, hogyan ajnározták az amerikai kritikusok a Tiszta szívvelt!

A két évvel ezelőtt a Symphony No. 42-vel Oscar-közelbe került Bucsi Réka legújabb animációs kisfilmje a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be idén februárban. A LOVE azóta közel harminc filmfesztiválon szerepelt, vetítették többek között Hongkongban, Peruban, Amerika több városban is, és gyakorlatilag Európa összes országában.

Olyan, mint egy egészen egyedi hangulatú, színes és meglepő, drogos álomutazás - írta kritikusunk a 14 perces kisfilmről.

Bucsi RékaFotó: Tuba Zoltán - Origo

A magyar mozinézők legközelebb az október 28-án induló Mozinet Filmnapokon tudják elkapni Bucsi alkotását, jövő januárban pedig rendes moziforgalmazásba is kerül a magyar kisfilm, a japán Ghibli stúdió legújabb animációs filmje, A vörös teknős kísérőfilmjeként fogják vetíteni.

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tanuló, 22 éves Bárczy Örs munkája is már úgy érkezik Londonba, hogy előtte parádés kört futott egyéb nemzetközi fesztiválokon. A Hey Deer!-t tavaly beválogatták a torontói programba, az idén Clermont-Ferrandban szerepelt - hogy csak a két legrangosabbat említsem (a film honlapja több tucat fesztiválszereplésről számol be) -, de díjazták a manchesteri filmfesztiválon és a romániai FfeST-en is.

A 3D-s technikával készült kisfilm főhőse egy cuki, kakaót iszogató szarvas, akinek az egész napja rendrakásból, takarításból és a háza előtti hólapátolásból áll. Minden éjszaka különös földrengés rázza meg otthonát, míg fény nem derül a rejtélyre, amely örökre megváltoztatja az agancsos életét.

A korábbi évekhez hasonlóan a londoni filmfesztivál válogatóinak most is sikerült belerakniuk a programba az összes menő filmet, ami az idei nagy fesztiválokon feltűnt. Ott lesz a Sundance-t leigázó The Birth of a Nation, a cannes-i közönséget maximálisan felvillanyozó Toni Erdmann, de Ryan Gosling varázslatos musicalje, a Kaliforniai álom is, amitől pont tegnap durrant el a velencei filmfesztiválról tudósító kollégák agya.

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmbenForrás: Freeman Film

Az idei londoni filmfesztivál teljes programját itt lehet átböngészni.