Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A nádszálvékony Anne Parillaud először a nyolcvanas években ejtette rabul a magyarok szívét, amikor a tévében sugárzott Alain Delon-sorozatban kétszer is feltűnt a sztár oldalán – mindkétszer anyaszült meztelenül. Aztán jött a Nikita, és a hamvas szépség helyett egy vagány bérgyilkos lépett elénk.

#95 - Anna Parillaud (Egy zsaru bőréért, A kíméletlen, Harapós nő, Gengszterek)

Anna Parillaud saját maga osztotta két korszakra az életét: a Nikita előtti és a Nikita utáni időkre. A nyolcvanas években két Alain Delon-film miatt álmodoztak sokan a csoda szép francia színésznőről, aztán jött Luc Besson bérgyilkosfilmje, és hirtelen mindenki szűk fekete ruhában, pisztollyal a kezében képzelte maga elé Parillaud-t.

Anne Parillaud a Nikita című filmbenForrás: Örökmozgó

Az 1960-ban született színésznőnek Alain Delon első rendezése, az 1981-es Egy zsaru bőréért indította el a karrierjét. Egy főnökébe fülig szerelmes titkárnőt alakított, aki nemcsak a filmbéli szerepe szerint, hanem a valóságban is megbabonázta a kékszemű mozisztárt. Parillaud miatt szakított Mireille Darc-kal, akivel 1968-tól volt együtt.

Az Egy zsaru bőréért című krimiben kétszer is meztelenül feküdt egy ágyon a francia színésznő, ám a két helyzet drámaian eltért egymástól. Először az elrablói láncolták egy ágyhoz, másodszor viszont már saját akaratából mutatkozik ruha nélkül a titkárnő, és ezzel sikeresen magához is édesgeti a magánnyomozót.

Delon nagyon szerette, ha Parillaud az ágyban, ruha nélkül mutatkozik a filmjeiben, és ezért nem tudjuk hibáztatni. Két évvel későbbi, A kíméletlen című krimijében előbb olyan finom mozdulatokkal vetkőzteti le, mintha attól félne, hogy darabokra törik a partnere, majd az ágy széléről figyeli, ahogy a nádszálvékonyságú színésznő vadmacskaként nyújtózik el, mászik fel-alá az ágyon. Ma már ferde szemmel néznénk egy ilyen megmozdulásra, de ezeknél a régi mozihősöknél még az is belefért, hogy egy jókora pofonnal térítsék észhez női partnerüket. 

1985-ben egy időre visszavonult a színészettől. A párizsi filmfesztiválon ismerkedett meg Luc Bessonnal, akivel 1986-ban összeházasodtak, egy évvel később gyermekük is született. A francia rendező a felesége számára írta Nikita, a drogfüggő, gyilkosságért elítélt kamasz karakterét, akit profi bérgyilkossá képeznek ki. 1990-ben egy teljesen más imázzsal tért vissza Parillaud a mozikba, és a mai napig elsősorban a Nikita című akciófilm főhőseként azonosítják be őt az emberek.

Anne Parillaud és Luc Besson a Nikita forgatásánForrás: Collection Christophel/© Patrick Camboulive/© Patrick Camboulive

A nemzetközi sikert aratott film bemutatója után egy évvel elvált Bessontól, és angol nyelvű produkciókhoz szerződött le. Megtehette volna, hogy további akciófilmeket vállal el, de ő nem akart a vagány bérgyilkos szerepébe beragadni.

Az emberi szív térképé-ben egy félig európai, félig indián származású nőt alakított, aki egy eszkimó fiúba szerelmes, A csillagok szerelmese című drámában Matt Dillon és Gabriel Byrne volt a partnere, a Harapós nő-ben pedig egy vámpírt játszott el.

Robert Loggia és Anne Parillaud a Harapós nő című filmbenForrás: InterCom

"Megismerni: veszélyes. Ágyba vinni: halál" - harsogta a Harapós nő frappáns szlogenje. John Landis horrorvígjátékában lelkiismeretes vérszívóként Parillaud-nak nehéz dolga van, éhségét csak maffiózókkal csillapítja, ártatlan embereket nem akar megölni. A vér mellett a szexet is imádja, így tovább bonyolítja az életét azzal, hogy a maffiafőnökre vadászó rendőrt az ágyába csábítja.

Először hátrabilincselt kézzel kínálja fel magát a férfinak, így jelezve, hogy nem kell félni tőle, de izgatottságában hamarosan elszakítja a láncait, és még az a gondolat is átsuhan az agyán, hogy a férfi torkába harapjon. Rendkívül emlékezetes szexjelenet, hiszen a kölcsönös gyönyör bármikor átfordulhat egy egyoldalú és véres lakomává.

1998-ban még eljátszotta Anna királynőt a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A vasálarcos-ban, ami azért kapott az indokoltnál nagyobb figyelmet, mert ez volt DiCaprio első filmje a Titanic elképesztő sikerét követően. Parillaud innentől ismét a francia filmekre koncentrált, és két évtizeddel az Egy zsaru bőréért után megint egy krimiben vetkőzött le.

A Gengszterek-et a 36 miatt a francia Michael Mann-nek is nevezett Olivier Marchal rendezte, ez a filmje is arról szól, hogy rendőrök és bűnözők között igazából nincs különbség. Parillaud és Richard Anconina beépített zsarukat játszik, akik a kihallgatásukat brutális módszerekkel végző kollégáik között keresik egy gyémántrablás tettesét.

A kétezres évek elején született két gyereke Mark Allan producertől, 2004-ben összejött Jean-Michel Jarre-ral, és egy évvel később össze is házasodtak. A hatalmas szerelemként induló kapcsolat csak öt évig tartott, és csúnya véget ért: mindkét fél a sajtóban teregette ki a szennyest. A válása után Parillaud színészi karrierje háttérbe szorult, utoljára 2012-ben tűnt fel mozifilmben, az Algériai napok című romantikus drámában, azóta csak néhány rövidfilmet vállalt el.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates