Kelly Reichardt amerikai függetlenfilmes nem hagyja magát letéríteni a saját maga által kijelölt útról. Csinált ő már road-movie-t (Wendy és Lucy) és westernt (Meek’s Cutoff) is, de művei mindig megmaradtak érzékeny és megindító emberi történeteknek. Életműve értékét jól jelzi, hogy az idén retrospektív vetítést tartottak az eddigi műveiből a Toldi moziban, és szerencsére a legújabb filmjét, az Egyes nők-et (Certain Women) is nemsokára meg lehet nézni – mindössze Miskolcig kell érte elmenni, a szeptember 9-n kezdődő CineFest fesztiválra.

Reichardt az Egyes nők-ben ismét a múzsájával, Michelle Williams-szel dolgozott együtt, és a történet helyszínéül most is az amerikai északnyugatot választotta. Három nő élete fut párhuzamosan a filmben: Laura Dern egy ügyvédnőt játszik, aki belekeveredik egy túszdrámába, a fiatal joghallgató Kristen Stewart megszeppenve beszél egy osztályteremnyi ember előtt, majd egy farmon dolgozó lánnyal kerül közeli barátságba, Williams pedig határozott családanyaként vezényli az új otthonuk felépítését, de eközben szembekerül a környezete férfitagjaival.

Kristen Stewart az Egyes nők című filmbenForrás: CineFest

Reichardt filmjeinek lassú folyása nem való mindenkinek, de engem eddig minden egyes alkalommal beszippantottak a művei, tetszett, hogy elidőzhetek a karakterekkel, magamba szívhatom az amerikai kisvárosok hangulatát, vagy a Meek’s Cutoff esetében én is átérezhettem, milyen lehet elveszni egy ismeretlen tájban.

Az Egyes nők-et a CineFest versenyprogramjában vetítik, először szeptember 11-én délután négykor, majd 12-én este kilenc órakor. Valószínűleg több vetítés nem lesz belőle a magyar mozikban, mivel eddig egyetlen Kelly Reichardt-film sem került rendes moziforgalmazásba nálunk.  

Moziplakát az Egyes nők című filmhezForrás: IFC Films