Törőcsik Franciskáékat nem lehet kirobbantani az élről Amerikában

2016.09.05. 12:04

Szeptember első hétvégéje nem sok izgalmat hozott az amerikai mozikba. A premierfilmek elbuktak, így a toplista tetején továbbra is a Magyarországon forgatott, tízmillió dollárba került Vaksötét tanyázik, amely már 51,1 milliónál tart. Azaz röpke másfél hét alatt összeszedte a költségvetése ötszörösét.

Jane Levy a Vaksötét című filmbenForrás: InterCom

A horrorban egy fontos mellékszerepben feltűnő Törőcsik Franciska kirobbanthatatlan az élről, a nála sokkal ismertebb, Oscar-díjas Alicia Vikandernek viszont meg kellett elégednie egy hatodik hellyel. A The Light Between Oceans hiába vonultatott fel egy sztárpárt, Vikander és Michael Fassbender nem volt elég ahhoz, hogy tömeges vándorlást idézzenek elő a mozikba.

Az sem segített az öt millióval elrajtoló melodrámán, hogy felemás kritikákat kapott, és senki nem kezdte el az Oscart emlegetni a főszereplő házaspár láttán, akik egy csónakban talált gyereket vesznek magukhoz.

Michael Fassbender és Alicia Vikander a The Light Between Oceans című filmbenForrás: DreamWorks

A hétvége legnagyobb bukását Ridley Scott fia, Luke Scott szenvedte el. A Morgan című sci-fi előzetese még nagyon ígéretes volt, a következő Ex Machiná-ban reménykedtünk, a kritikák viszont összetörték ezt az álmot: Rotten Tomatoeson 43 százalékon, Metacriticen pedig 49 százalékon áll jelenleg a film.

A Morgan-ben nagyon bízhatott a stúdió, mert egyből 2020 moziba küldte be, de a sci-fi siralmas vetítési átlag mellett borzasztóan alacsony bevételt produkált, mindössze kétmillió dollárt hozott össze. Csupán hat olyan film van, amelyet szintén több mint kétezer moziban debütált Amerikában, és még ennél is kevesebb pénzt gyűjtött.

Képkocka a Morgan című sci-fibőlForrás: 20th Century Fox

A hétvége nyerteseit a régebbi bemutatók között kell keresnünk. Az Elliott, a sárkány nézettsége csökkent a legkevésbé, mindössze 13 százalékkal, így a hatodik helyről felugrott a harmadikra. A Hell or High Water-t negyedik hete vetítik a tengerentúli mozik, de most szerepel először a top tízben. Fokozatosan növelték a filmet játszó mozik számát, időt hagyva arra, hogy elterjedjen a Jeff Bridges és Chris Pine főszereplésével készült modern western híre. Dühítő, hogy Romániában már bemutatták, nálunk viszont híre-hamva sincs ennek a cannes-i fesztivált is megjárt filmnek.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Vaksötét ($15,7 / $51,1)
2. Suicide Squad - Öngyilkos osztag ($10 / $297,4)
3. Elliott, a sárkány ($6,5 / $64,2)
4. Kubo és a varázshúrok ($6,5 / $34,3)
5. Virsliparti ($5,3 / $88,4)
6. The Light Between Oceans ($5 / $5)
7. Rossz anyák ($4,7 / $102,5)
8. Haverok fegyverben ($4,7 / $35,2)
9. Hell or High Water ($4,5 / $14,7)
10. A mestergyilkos: Feltámadás ($4,3 / $14,4)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK