A nagy szépség és az Ifjúság zseniális rendezője, Paolo Sorrentino nem fél az érzékeny, politikával mélyen átitatott, botránnyal kecsegtető témák feldolgozásától. Az Il Divo – A megfoghatatlan című életrajzi drámájában Olaszország hétszeres miniszterelnökét, Giulio Andreottit tette meg főszereplőt, az idei velencei fesztiválon debütált, The Young Pope című sorozatában Jude Law-t ültette be a pápai székbe, most pedig Olaszország talán legellentmondásosabb élő politikusáról, Silvio Berloscuniról készül filmet forgatni – adta hírül a Variety.

Silvio Berlusconi a Porta a Porta című tévéműsor előtt a Rai stúdiójában 2014 májusábanForrás: AFP/Tiziana Fabi

A film címe Loro lesz, ami olaszul azt jelenti hogy „őket”. A cím egyben szójáték is, mivel a „L’oro” aranyat jelent. Sorrentino jelenleg a forgatókönyvet írja, a forgatás akár 2017 nyarán is elkezdődhet, mivel a rendező gyos író hírében áll. Legtöbbször a bámulatos tehetségű Toni Servillo volt a filmjei főszereplője, őt láthattuk A felesleges ember-ben, A szerelem következményei-ben, az Il Divó-ban és A nagy szépség-ben is. Bár tökéeltes lenne Berlusconi megformálására, még nem lehet tudni, ki bújik az egykori miniszterelnök és botrányhős bőrébe.

Toni Servillo az Il Divo című filmbenForrás: AFP

Berlusconi karrierje a nyolcvanas években kezdett meredeken felfelé ívelni, amikor elérte, hogy a tévécsatornáit az egész országban lehessen fogni. Az üzletember 1994-ben nyergelt át a politikára, gyors sikerét nagyban segítette a kezében összpontosuló médiabirodalom.

Három alkalommal választották meg Olaszország miniszterelnökévé, 1986 óta elnöke az A.C. Milan futballklubnak, amelyet az idén adott el egy kínai konzorciumnak, nőügyei miatt rendszeres szereplője volt a pletykalapoknak. Többször hírbe hozták a maffiával, korrupció gyanújával többször indítottak ellene nyomozást, adócsalásért jogerősen, kiskorú prostitúcióra való kényszerítése miatt pedig első fokon itélték el.

Borítékolható, hogy nagy indulatokat fog kavarni a politikus életéről szóló film. A Variety szerint a film „Berlusconi világát” fogja ábrázolni, de nem az a cél, hogy „megsemmisítő erővel” kritizálja a férfit és környezetét. Sorrentino eddigi filmjeiből, főleg az Il Divo című politikai szatírából kiindulva attól sem kell félnünk, hogy glóriát rajzol Berlusconi feje köré. Minden bizonnyal stílusosan, finom gúnnyal és iróniával mutatja majd be az olasz politikai életet.