Ben Affleck a bostoni rendőrkapitány fiaként lépeget egyre feljebb a szervezett bűnözés ranglétráján Az éjszaka törvénye (Live by Night) című gengszterdrámában. Az első előzetes alapján ez lesz Affleck eddigi legambiciózusabb rendezése: az alkoholtilalom idején játszódó, legalább egy évtizedet felölelő történetben fegyveres rablásokat hajt végre, egymás után hullnak el mellőle az emberek, börtönbe kerül, Floridában irányítja az illegális alkoholkereskedelmet és a kubai Havannába is ellátogat. És közben végig úgy néz ki, mint akit belülről felemészt a bűntudat.

A sebhelyesarcú-ban Al Pacino csúcsra törő maffiózója gátlástalanul élvezkedett, a Live by Night gengsztere azonban egy sokkal introvertáltabb karakter, aki úgy tűnik, hogy állandóan a tettei következményein rágódik, és csak nagy ritkán tudja elengedni magát.

Ben Affleck a Live By Night című filmbenForrás: Warner

A nagyívű karriertörténet adaptálása személyes ügy volt Affleck számára, nem csupán megrendezte és eljátszotta a főszerepet, ő maga írta a forgatókönyvet Dennis Lehane azonos című regényéből. Batman megformálójának amúgy nem ez lesz az első Lehane-adaptációja, rendezői karrierjét a Hideg nyomon című bostoni krimi nagyszerűen sikerült feldolgozásával indította el, A tolvajok városá-val is tartotta a magas színvonalat, majd Az Argo-akció című alkotása három Oscart nyert, többek között a legjobb film kategóriájában győzedelmeskedett.

A gengszterdráma nagyravágyó mivoltát jelzi az említésre méltó mellékszereplők sokasága. Sienna Miller és Zoe Saldana játssza a maffiózó két szerelmét, Elle Fanning réveteg prédikátorként a bűnbánatra szólítja fel a főszereplőt, Brendan Gleeson pedig a jövő megjósolhatatlanságáról papol neki.

A húszas évek világát látványosan feltámasztó, búval bélelt és erőszakos Az éjszaka törvénye egy újabb csúcspont lehet Affleck rendezői karrierjében, nálunk rögtön felugrott a legjobban várt filmek közé. Az amerikai mozikban január 13-tól lesz látható széles körben, az év vége előtt limitált forgalmazásban mutatják majd be, hogy jelölhetővé váljon az Oscar-gálára. A tervek szerint Magyarországra is eljut a film januárban.