„Egy-egy csatát megnyerhetsz, de az erőszak végül akkor is legyőz” – figyelmeztet Zoe Saldana hangja Az éjszaka törvénye (Live by Night) című gengszterfilm magyar szinkronos előzetesének az elején, amelyet az Origo Filmklubon láthat először. És valóban, a Ben Affleck által megformált főhős sok csatát megnyer a filmben, de a búvalbélelt ábrázata, magányos álldogálása egy sír mellett azt jelzi, hogy ez a történet szomorú véget fog érni.

Az éjszaka törvényé-t Denis Lehane regényéből adaptálta Ben Affleck, aki a főszerep mellett a rendezést és a forgatókönyv megírását is magára vállalta, így most több kategóriában is esélye lehet arra, hogy Oscarra jelöljék. A legújabb filmjében a bostoni rendőrkapitány bűn útjára tévedt fiát alakítja, és az amerikai alkoholtilalom idején lépeget egyre feljebb a szervezett bűnözés ranglétráján.

Ben Affleck Az éjszaka törvénye című filmbenForrás: InterCom

Bostonban még bankrablással foglalkozik, szabadulása után viszont már Floridában találja magát, ahol egy illegális szeszfőzde irányításával bízzák meg. Bűnözői karrierje végül Kubában teljesedik ki, ahol már tényleg úgy érzi, hogy hatalmánál fogva szabad életet élhet. Az apja (Brendan Gleeson) szavai azonban állandóan ott visszhangozhatnak a fülében: „Bármit is teszel, azt egyszer visszakapod. De sohasem úgy, ahogy várod.”

A nagy ívet leíró, egyszerre romantikus, búskomor és erőszakos gengszterfilm Tarantino házi operatőrének, a Kill Bill-t, a Becstelen brigantyk-at, a Django elszabadul-t és az Aljas nyolcas-t fényképező, három Oscar-díjjal jutalmazott Robert Richardsonnak köszönheti a gyilkosságokat és a nagyvárosi szürkeséget ellenpontozó, naplementekor felvett gyönyörű felvételeket.

Affleck első szerelmét Sienna Miller, a másodikat Zoe Saldana játssza, Elle Fanning pedig réveteg prédikátorként bűnbánatra szólítja fel a főszereplőt. A filmben fontos szerepet kapott még Chris Cooper, illetve Clint Eastwood legfiatalabb fia, Scott Eastwood is feltűnik benne.

Az éjszaka törvényé-t várhatóan 2017 januárjában mutatják be a magyar mozik, a premierhez időzítve Dennis Lehane regénye is meg fog jelenni magyarul.