Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Joan Severance-t a Vaklárma gyilkosaként ismerhetik a legtöbben, ő ejtette le magáról a törülközőt a magyarok egyik kedvenc komédiájában. Majd a Kilenc és fél hét alkotójával állt össze, és szabadjára engedte elfojtott szexuális vágyait.

#97 - Joan Severance (Vaklárma, Vörös cipellők, Tabuk nélkül - Egy férfi és két nő, Bűnös ösztön, Last Sunset)

Joan Severance-t a legtöbb magyar néző a Vaklárma című vígjátékból ismeri, ő játszotta a gyilkost, akit a süket férfit alakító Gene Wilder és a vak férfit megformáló Richard Pryor együttesen erővel tudott leleplezni. Egyikük emlékezett a nő parfümjére, másikuk pedig a formás lábait ismerte fel.

Kevin Spacey és Joan Severance a Vaklárma című filmbenForrás: InterCom

Első komoly mozis szerepét a nyolcvanas évek egyik népszerű tévésorozatának, a Wiseguy-nak köszönhette, amiben annyira jól alakították a szintén pályakezdő Kevin Spacey-vel a bűnöző testvérpárt, hogy Arthur Hiller rendező meghívta őket együtt a Vaklármá-ba. Ördögi csáberejét a vígjátékba is átmentette: riadt mozdulattal ejtette le magáról a törülközőt, hátha ez eltéríti az őt sakkban tartó süket férfi figyelmét.

1990-ben még szerepelt egy másik hollywoodi sikerfilmben, a Palimadár-ban Mel Gibson és Goldie Hawn partnere volt, de aztán kikerült a legfelső ligából, és másodvonalbeli thrillerek, illetve erotikus filmek sűrűn pucérkodó színésznőjévé vált.

Ő nem biztos, hogy örült ennek a fordulatnak, de sok nézőt biztosan boldoggá tett azzal, hogy a Playboy mellett immáron a videotékák polcairól leemelt korhatáros filmekben és a kábeltévére kapcsolva is meztelenül láthatták a színésznőt.

Mel Gibson és Joan Severance a Palimadár című filmbenForrás: UIP Dunafilm

A Kilenc és fél hét írójával és producerével, a Vad orchideák rendezőjével, Zalman Kinggel először a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Vörös cipellők című tévésorozatban dolgozott együtt, annak is rögtön a legelső részében. Severance és Steven Bauer erotikus kalandozása egy közös taxizással kezdődik, rövidesen  a ruhájuktól megszabadulva szexelnek a férfi lakásában, az epizód végére pedig egy igazi szexdémon válik a kezdetben még szende nőből.

Joan Severance 1992-es Playboy-fotósorozata mellé az ömlengő szöveget Zalman King írta, akit teljesen elbűvölt a színésznő. Félelem nélkülinek nevezte, kitért a csodálatos kék szemeire, Hollywood aranykorának legnagyobb női sztárjaihoz hasonlította, és azzal is eldicsekedett, hogy a következő produkcióját is Severance-szal forgatja.

Joan Severance a Playboy magazin 1992 novemberi számábanForrás: Playboy

Ez volt a Tabuk nélkül – Egy férfi és két nő, amely stílusában, és kicsit a történetében is az Emmanuelle-re hajaz. A színésznő egy elfojtott szexuális vágyakkal teli feleséget formált meg, akiből Billy Zane szabadította fel a testi örömökben tobzódó nőt. Egy méretes jacuzziban, nagy párafelhőben játszották el, hogy mindennél jobban kívánják egymást, kisvártatva pedig a magyar címben már megszólított másik nő is csatlakozik hozzájuk.

A Bűnös ösztön az erotikus thrillerek egyik legnagyobb kliséjével rukkol elő: a szenátor nőcsábász fiát azzal gyanúsítják, hogy már több partnerével végzett, a nyomozót alakító Severance azonban ennek ellenére sem tud ellenállni a férfi közeledésének. A medence vizében esnek egymásnak, majd egy soha meg nem álló liftben szexelnek, végül már egy borotva is előkerül, de a nőnek még így is nehezére esik ellökni magától a férfit.

A kilencvenes évek második felében kétszer is eljátszotta a falatnyi bőrszerkóba öltöztetett Fekete skorpió nevű szuperhőst, illetve több, fillérekből összetákolt thrillerben is feltűnt. Az 1994-es Végső csábítás című mesteri neonoir öt évvel későbbi Tesco Gazdaságos folytatásában például ő vette át Linda Fiorentino szerepét, és játszotta el a férfiakat dróton rángató végzet asszonyát.

Joan Severance a Végső csábítás 2-benForrás: VICO

A 2006-ban készült, amatőr film látszatát keltő Last Sunset idején már negyvennyolc éves volt, de így is bevállalta, hogy meztelenül mutatkozzon a kamera előtt. Középkorú nőként egy tizennyolc éves srácot invitál kötöttségek nélküli szexre a filmben, majd pedig egy fényképezőgéppel örökíti meg az együttlétüket.

A színésznő a mai napig forgat, mi legutóbb a Showtime tévécsatornán futó Masters of Sex című sorozatban örültünk meg annak, hogy viszontláthattuk, de a szexet ezúttal meghagyta a többieknek - egy teljesen konszolidált, középkorú hölgyet alakított.

Az idén az Accidental Engagement című romantikus vígjátékban tűnt fel, ami Spanyolországban még a mozik műsorára is felkerült.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates