Magyar porcelánba zárják a szörnyet az új Harry Potter-filmben

2016.09.29. 12:00

A novemberben érkező legújabb Harry Potter-filmben a varázslótanonc már nem fog szerepelni, viszont a Legendás állatok és megfigyelésük végső előzetese alapján mágikus lényekből nem lesz hiány. Az új főszereplő, Göthe Salmander (Eddie Redmayne) bőröndjéből szabadulnak el a veszélyes teremtmények, amelyek hatalmas káoszt okoznak New Yorkban. 

A magyarok számára a legizgalmasabb pillanat az előzetes 119. másodpercénél jön el, amikor is egy herendi porcelánba zárják be a sárkányfejű óriáskígyót. Konkrétan egy Apponyi-mintás teáskannáról van szó, ami az 1826-ban alapított porcelángyártó cég tájékoztatója szerint „tökéletesen egyesíti a Távol-Kelet egzotikumát és a kiegyensúlyozott polgári életérzést”.

Az előzetesben látott herendi teáskannaForrás: galeriasavaria.hu

Az óriáskígyó és társainak a feltűnése összeugrasztja a város varázslóit és muglijait: a trailerben fegyverüket szorongató rendőrök és varázspálcás emberek állnak egymással szemben a macskaköves utcán. A helyzetet tovább nehezíti, hogy többen pedig a céljaik megvalósítására használják fel a városban elharapódzó pánikhangulatot.

Samantha Morton demagóg szónoklattal hergeli a járókelőket, a felnyírt hajú Colin Farrell által megformált varázsló pedig úgy érzi, eljött az idő arra, hogy többé senki előtt ne hajoljon meg. Egy szimpatikus, négyfős csapatnak kell begyűjtenie az elszabadult lényeket, és megakadályoznia, hogy háborúba torkolljon a káosz.

Eddie Redmayne és Katherine Waterston a Legendás állatok és megfigyelésük című filmbenForrás: InterCom

Eddie Redmayne karaktere mellé két boszorkány (Katherine Waterston és Alison Sudol) szegődik, illetve egy ijedős mugli (Dan Fogler) is hozzájuk csapódik, aki a humorért fog majd felelni a filmben. A Legendás állatok és megfigyelésük nem csupán J.K. Rowling azonos című művén alapul, ez az első olyan film a franchise történetében, amelynek a forgatókönyvét is az írónő jegyezte.

Csupa jó érzésem van a produkcióval kapcsolatban: a főszereplők olyan embereknek tűnnek, akikkel szívesen töltenénk el időt, parádés ötletnek tartom, hogy New Yorkba és a húszas évekbe helyezték a cselekményt, és tetszik, hogy a grandiózus CGI-szörnyek mellett olyan kreatív apróságok is vannak a filmben, mint az ékszertolvaj vakond vagy a teleportkapuként működő bőrönd. Nem vagyok Harry Potter-rajongó, de ez a Magyarországon november 17-től látható fantasy kimondottan izgat engem.