Kamaszkorunk legszebb mellei – Milla Jovovich

2016.09.30. 20:20

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Az ötödik elem szalaggal körbetekert, narancssárga hajú főszereplőjeként egyszerre volt futurisztikus szexikon és vagány akcióhős, akivel Bruce Willis is csak nagy nehezen tudta tartani a lépést. Később Denzel Washington és Robert De Niro lélegzete is elakadt, amikor ágyba bújtak az Ukrajnában született színésznővel.

#98 - Milla Jovovich (Visszatérés a kék lagúnába, Chaplin, Az ötödik elem, A játék ördöge, A csapda mélyén, .45 - A bosszú íze, Stone)

Tizennyolc éves korában szólóalbumot jelentetett meg, aminek a számait ő írta, 2004-ben a Forbes megválasztotta a világ leggazdagabb szupermodelljének, és már csupán abból egy nagyszerű színészi pálya rajzolódik ki, ha leírjuk, kikkel bújt ágyba a filmjeiben. Robert Downey Jr., Bruce Willis, Denzel Washington és Robert De Niro skalpját is begyűjtötte.

Milla Jovovich és Shawn Andrews (aki két hónapig a férje is volt) a Tökéletlen idők című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Richard Linklater 1993-as tinifilmje, a Tökéletlen idők több, később mozisztárrá vált színész karrierjét is elindította, Ben Affleck és Matthew McConaughey is nagy hálával tekinthet a rendezőre. Milla Jovovichot viszont annyira elkedvetlenítette a kész verzió – jeleneteinek túlnyomó többsége nem került be a filmbe –, hogy évekre felhagyott a színészettel.

Aztán 1997-ben narancssárga hajú, érthetetlen nyelven hablatyoló és szenzációsan karatézó akcióhősként mentette meg a világot, és ezzel egy csapásra ő is körberajongott filmsztár lett.

Bruce Willis, Demi Moore, Luc Besson és Milla Jovovich Az ötödik elem cannes-i premierjénForrás: AFP/Patrick Hertzog

Az ötödik elem Luc Besson gyerekkori fantáziálásaiból nőtt ki, aki a Nikita után ismét egy erős női karakter köré építette fel a filmjét. Talán az is a rendező kamaszkori képzelgéseiből következett, hogy Milla Jovovich igencsak hiányos öltözetben mutatkozott a sci-fi számos jelenetében. A Földön kívülről érkező mentőangyalt először anyaszült meztelenül mutatja a kamera, aztán pedig egy olyan ruhát kap, amiben úgy nézett ki, mintha néhányszor körbetekerték volna kötszerrel.

Jovovich is hosszú utat tett meg, mire a kilencvenes évek második felében a legkeresettebb színésznők között találta magát. Ötéves volt, amikor a szülei Kijevből Amerikába emigráltak. Édesanyja színésznő volt a Szovjetunióban, de Kaliforniában csak kétkezi munkát talált magának, többek között Brian De Palma házát takarította, főzött a rendezőnek, és a megmaradt energiáit abba fektette, hogy a lányából színésznő legyen.

Milla Jovovich tizenhárom éves korábanForrás: AFP

Az orosz és szerb származású Jovovich 13 éves volt, amikor eljátszotta a Twin Peaks-ből (és persze a Kamaszkorunk legszebb mellei sorozatunk korábbi részéből) ismert Sherilyn Fenn húgát élete első mozifilmjében, a Vágyak találkozása című romantikus drámában.

A Visszatérés a kék lagúnába megjelenése idején csak tizenhat éves volt, de ez nem gátolta meg a film rendezőjét abban, hogy megmutassa a vízesés alatt fürdő színésznő melleit, Jovovich hamvas szépségével érzékeltesse a trópusi sziget paradicsomi viszonyait, egy sárga fogú, torzonborz, a hajótörött lányt megerőszakolni próbáló matrózzal pedig a civilizáció veszélyeit.

Az 1992-es Chaplin-ben Robert Downey Jr. partnereként tűnt fel, és a címszereplő első feleségét, Mildred Harrist alakította. Már az is hihetetlenül szexi, ahogy hálóingben közelít az ágyban ülő, izgatottan várakozó Downey felé, de kicsivel később már azzal gyorsította fel a szívverésem, hogy a ruha egyik pántjának lehullásával, éppenhogy csak, de láthatóvá vált az egyik mellbimbója.

Az ötödik elem után több neves, szerzői látásmódú rendezővel is együtt dolgozott, szerepelt Wim Wenders Millió dolláros hotel című filmjében, westernt (Aranybánya) forgatott Michael Winterbottommal, Az utolsó éjjel-t jegyző Spike Lee hívására pedig egy sanyarú sorsú prostituáltat játszott el A játék ördögé-ben.

Unottan nyögdécselve végzi a munkáját, a szomszédja (Denzel Washington) és közte viszont valódi érzelmi kapocs jön létre. Az sem számít, hogy a börtönből egy hétre kiengedett férfi idő előtt elélvez, hiszen az egész éjszaka előttük áll.

A 2001-es Zoolander mellékszerepének elvállalása még ihletett választás volt Jovovich részéről, a kétezres évek hátralévő részében viszont kevés kivétellel csupa gyenge filmhez szerződött le. A csapda mélyén című krimiben egy bűnbanda tagjaként vigyáz a foglyul ejtett Samuel L. Jacksonra, kreatív módon szabadul ki a zuhany alól, majd úgy szexel egy férfival, hogy kimondottan kellemetlenül érzi magát közben.

A .45 – A bosszú íze című bűndrámában pucérkodott a legtöbbet Jovovich. Sokáig egy kisstílű bűnözőnek tűnik a filmben, akit sakkban tart és megaláz a barátja. Idővel viszont kirajzolódik a nő igazi szándéka: egymaga akar a fegyverekkel kereskedni, és a cél eléréséhez az összes ismerősét gátlástalanul kihasználja, nőt és férfit egyaránt az ágyába csal.

Jovovich számos híres színésszel forgatott szexjelenetet, de a legnagyobb skalpot 2010-es Stone forgatásán gyűjtötte be. Először azzal ejt ámulatba, hogy meztelenül, peckes mellbimbóit közszemlére téve járkál egy szobában, majd pedig rettenetesen megizzasztja Robert De Nirót.

Jovovichot legutóbb a Zoolander folytatásában láthattuk a moziban, és szakadatlan lendülettel gyártja férjével, Paul W. S. Andersonnal az újabb és újabb Resident Evil-részeket. A Kaptár: Utolsó fejezet-et 2017 januárjában mutatják be az amerikai mozikban, és az ígérik, hogy ez lesz a sorozat záró epizódja.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates