Továbbra is balszerencse sújtja a Brazil és a 12 majom rendezőjének, Terry Gilliamnek a 17 éve húzódó álomprojektjét. 2000-ben árvíz mosta el a The Man Who Killed Don Quijote díszletet, az elkövetkező években számos neves színészt hírbe hoztak a filmmel, de a forgatásig már nem jutottak el. Úgy tünt, hogy 2016-ban végre forogni kezdenek a kamerák, de az átok ismét lesújtott.

Terry Gilliam a The Man Who Killed Don Guixote helyszínbejárásánForrás: IndieWire

Az idei cannes-i fesztiválon egy boldog és bizakodó Terry Gilliam állt az újságírók elé, és számolt be arról, hogy az eddigi legjobb szereplőgárda állt össze a filmhez, és októberben kezdik el a forgatást. A helyszínek bejárásáról több tucat fotót közölt az IndieWire, az egyiken például Cervantes történetének modern feldolgozásba remekül illő szélerőművek előtt magyaráz a rendező.

Terry Gilliam a The Man Who Killed Don Guixote helyszínbejárásánForrás: IndieWire

Október 4-re volt kitűzve a forgatás kezdete, a BBC 2 rádióban azonban némi késedelemről számolt be Gilliam, aki a Monty Python társulat tagjaként lett először híres: „Eredetileg a következő hétfőn kezdtük volna el a munkát, de a forgatás kezdete egy kicsit eltolódott. Volt egy producerem, egy portugál fickó, aki azt állította, hogy a határidőig előteremti a szükséges pénzt. Pár hete viszont kiderült, hogy nem szerezte meg a pénzt. Mi menetelünk tovább, a projekt pedig nem halott, én előbb fogok meghalni, mint a film.”

A rendező legutóbbi nyilatkozatából is kitűnik, hogy ezt az elátkozottnak tűnő filmet sohasem fogja elengedni. A színészek viszont nem várhatnak a végtelenségig, ha hónapokat csúszik a forgatás, könnyen lehet, hogy a Don Quijote szerepére leszerződtetett Michael Palinnak és a másik főszerepet eljátszó Adam Drivernek tovább kell állnia, mert egy másik film munkálatain lesz jelenésük. A Star Wars: Az ébredő Erő óta Driver felkapott színész lett, így nála különösen nagy a veszély, hogy nem tud sokat várni arra, hogy összeálljon a 18 millió dolláros költségvetés.

Terry Gilliam a The Man Who Killed Don Guixote helyszínbejárásánForrás: IndieWire

Driver egy megcsömörlött reklámszakembert fog eljátszani, aki ismét megnézi a reményteljes pályakezdőként elkövetett, Cervantes művét adaptáló vizsgafilmjét, majd a képek hatására visszatér a forgatás helyszínére, egy spanyol faluba. Ott azonban arra döbben rá, hogy a települést és lakóit egyaránt katasztrófába sodorta a filmje. Az a helyi lakos például megbolondult, aki anno eljátszotta Don Quijotét, és most már tényleg elhiszi, hogy ő egy középkori lovag. Gilliam legújabb művéhez Olga Kurylenko és Stellan Skarsgard is leszerződött.