Már A martfűi rém előzetese sem árult zsákbamacskát, de a plakáttal tényleg egyértelműen jelzi a forgalmazó, hogy itt egy szigorúan felnőtteknek való filmről van szó.

A martfűi rém első előzetese nem finomkodott, meg is hozta a kedvünket Sopsits Árpád sorozatgyilkosos thrilleréhez. A filmhez kiadott első moziplakát is hatásos részleteket vonultat fel a műből: a posztert a tíz éven át tevékenykedő rém bőrsisakja és motoros szemüvege uralja, alatta pedig az egyik áldozatot láthatjuk félmeztelenül, a sínen elfektetve.

A martfűi rém plakátjaForrás: Big Bang Media

A meggyilkolt nőt Sztarenki Dóra alakítja, aki már az előzetesben is feltűnt: a sorozatgyilkos fojtogatta őt, majd a víz alá nyomta a fejét. Később egy víz alatti felvételen bukkan fel, ahogy halálra rémült arccal néz a kamerába. Megtudtuk azonban, hogy a moziplakáton nem Sztarenki, hanem a testdublőre, Egyed Beáta táncművész, a Duda Éva Társulat tagja látható, aki a színpadon is gyakran mutatkozik meztelenül. A plakátot az alábbi jelenetfotó felhasználásával készítették el.

Egyed Beáta A martfűi rém című filmbenForrás: Big Bang Media

Örvendetes, hogy hiába választ el minket több mint egy hónap a pszichothriller premieréig, a reklámkampány már javában zakatol, és az első előzetes után az első moziplakáttal is előálltak. A szándék minden bizonnyal az volt, hogy a sorozatgyilkosos thrillerek leginkább figyelemfelkeltő elemeit sűrítsék össze egyetlen kompozícióba, a sötétségbe vesző elkövetőt és a meztelen női áldozatot. Véleményem szerint lehettek volna még bátrabbak, és a maszk lekicsinyítésével nagyobb helyet tölthettek volna ki a holttesttel.

Az írógépes betűstílus az ötvenes-hatvanas éveket hivatott megidézni. Lehet azon vitatkozni, hogy ennek az alapból nyerő ötletnek a megvalósítása mennyire sikerült jól, de az előzetesből átemelt, a kommunista rendszer hivatalos álláspontját tükröző szöveg kiírása szlogenként ("Ebben az országban nincsenek sorozatgyilkosok! Világos?") már mindenképpen feleslegesnek hat.

Egy moziplakátnál mindig fontos kérdés, hogy kitenné-e az ember a falra. A martfűi rém posztere nálam pont a határon mozog, remek képi ötleteket és hibákat egyaránt látok benne. A Bárnai Péter, Anger Zsolt, Hajduk Károly és Balsai Móni főszereplésével készült thriller világpremiere október 9-én lesz a varsói filmfesztiválon, a magyar mozikban november 10-től nézhetjük meg.

Nagyon ritkán szoktak női mellet rakni egy moziplakátra, ami érthető is, hiszen kicsi az esélye, hogy egy ilyen poszter megjelenjen közterületen. Az utóbbi évekből csak két olyan plakátot tudunk felidézni, ami ezzel operált: az egyik Gaspar Noé Szerelem 3D című pornográf botrányfilmjéhez készült, a másik pedig A tetovált lány amerikai változatához.

A Még kér a nép (1972) francia, és a Magánbűnök, közerkölcsök (1976) olasz plakátjaForrás: Vision Premiere / Number One Video

Magyarországon A miniszter félrelép ment még a legmesszebb ezen a vonalon, ott azonban Dobó Kata szemérmesen eltakarta a mellét. A hetvenes években két Jancsó-film külföldi poszterén is feltűnt félmeztelen nő (lásd. fentebb), de tudtunkkal, a magyar piacra szánt moziplakátok közül A martfűi rém-é az első, amin női mellbimbó látható. Ha önnek eszébe jut egy korábbi, kérjük írja meg kommentben!

KIEGÉSZÍTÉS: Egy kedves olvasónk jelezte a Twitteren, hogy Alföldi Róbert Nyugalom című 2008-as filmjének plakátján is volt női mellbimbó. Mindenki döntse el maga, hogy az a merészebb, vagy A martfűi rém-é!

A Nyugalom plakátjaForrás: Hungarotop