Kamaszkorunk legszebb mellei – Kate Beckinsale

2016.10.08. 01:49

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Az Underworld feszes bőrruhában gyilkolászó akcióhőse mindössze egyetlen filmben dobta le a ruháját: egy alig ismert thrillerben nézeget félmeztelenül és elmélyülten egy festményt. Ha akarnánk, akkor sem tudnánk ennél jobb reklámot kitalálni a múzeumok népszerűsítésére.

#99 - Kate Beckinsale (Lóhalálában, Megkísértve, Vakító fehérség)

Az arisztokratikus szépségű Kate Beckinsale kosztümös drámák szereplőjeként vált ismertté a kilencvenes években, az első mozifilmjében is régi korok ruhájában mutatkozott. Még az oxfordi egyetemre járt, amikor a nyári szünetben Olaszországba utazott, és leforgatta Kenneth Branagh Sok hűhó semmiért című Shakespeare-feldolgozását, amelyben a Holt költők társaságá-ból ismert Robert Sean Leonarddal együtt alakítottak ifjú szerelmeseket.

Robert Sean Leonard és Kate Beckinsale a Sok hűhó semmiért című filmbenForrás: Flamex

Még mindig az egyetem diákja volt, amikor leforgatta az 1995-ös Lóhalálában című krimit, amelyet manapság már csak egyetlen indokból szoktak elővenni: Beckinsale ebben a filmben mutatta meg először, és alighanem utoljára a melleit.

Egy restaurátort játszik a hazánkban A flamand tábla rejtélye címmel megjelent regény mozgóképes feldolgozásában, aki egy titkos üzenetre lel a rábízott 16. századi festményben. Egy ötszáz évvel ezelőtti gyilkosság után kezd nyomozni, az ügy szálai azonban a jelenig érnek, legalábbis ezt sejteti, hogy egyre több barátja és rokona válik gyilkosság áldozatává. A főhősnő egy sakkzseni segítségét kéri, aki egy fotelben ülve próbálja levarázsolni a ruhát róla.

A férfi jó úton halad, ám egy elsietett szerelmi vallomással elrontja a dolgot. A nő nagyot tüsszent, és hirtelen minden szexuális feszültség elillan. Később a titkokat rejtő festményt bámulja egy szál bugyiban Beckinsale, majd azt találgathatjuk, hogy mire kellett az a rengeteg, földön szétszórt piszkos zsebkendő, amik közt a színésznő átlépkedett.

Kate Beckinsale és John Wood a Lóhalálában címűfilmbenForrás: The Picture Desk/n/a/Richard (N) Blanshard

A felületes rajongók a Megkísértve című kísértettörténetről is azt tartják, hogy Beckinsale pucéran mutatkozik benne, valójában azonban egy dublőr helyettesítette a rázósabb snittekben. Árulkodóak a film vágásai, sosem láthatjuk a színésznő fejét és meztelen mellét ugyanabban a képkivágatban. A szexjelenet néhány snittjében pedig már nem csupán Beckinsale-t, de a férfi főszerepet játszó Aidan Quinnt is valaki más helyettesítette.

A Lóhalálában óta csak visszafogott meztelenkedéseket vállal el az angol színésznő, a Vakító fehérség című thrillerben is kínosan ügyeltek arra, hogy csak válltól felfelé mutassák a zuhanyzó Beckinsale-t. A pucérkodástól való merev elzárkózást egy gyerekkori traumával magyarázta.

Kilenc- vagy tízéves volt, amikor az anyja, a szintén színésznő Judy Loe levetkőzött a Singles című tévésorozatban. Másnap a suliban nagy kínokat élt át Beckinsale, több osztálytársával össze is verekedett, akik a meztelen anyjával cikizték. A Pearl Harbor sztárja nem akarja, hogy az ő lányát is ugyanígy megalázzák, ezért nem vállal pucérkodást.

Ettől persze még forgat szexjelenetet, csak végig fedésben maradnak a mellei. Az Underworld második részében Scott Speedmannel, Az emlékmás remake-jében pedig Colin Farrell-lel estek egymásnak. Mindkét színész arról mesélt, hogy rendkívül kényelmetlen volt a jelenet felvétele, mivel azt Beckinsale férje, Len Wiseman vezényelte le. A rendező nem tette könnyebbé Speedman és Farrel dolgát: „Kész, ennyi volt, ki vagy rúgva!” – hozta rá a frászt mindkét színészre ugyanazzal a viccel. 

Kate Beckinsale és Len Wiseman az Underworld: Evolúció forgatásánForrás: SPI

Beckinsale nevét először kosztümös drámákkal kapcsolták össze, aztán jött az Underworld-sorozat, és hirtelen mindenki bőrruhás akcióhősként gondolt a színésznőre, hiába esett nagyon távol a színésznő világától a folyamatos gyilkolászás és verekedés. A kétezres évek elején azért vállalta el Selene szerepét, hogy ne könyveljék el őt végleg múltbéli angol kisasszonyok megformálójának. Ebből aztán az lett, hogy a komfortzónájától lehető legtávolabb eső szereppel skatulyázta be magát:

„Különös dolog híresnek lenni valamiért. De olyan dologért híresnek lenni, ami a legkevésbé esik egybe az érzékenységeddel, az aztán kibaszottul különös érzés.”

Kate Beckinsale a Szerelem és barátság című filmbenForrás: Photo12/Archives du 7e ArtBlinder Films/Arte France Cinema/Arte France Cinema

A kör 2016-ban zárult be. Kate Beckinsale ismét egy kosztümös vígjátékkal jelentkezett, és alakításával lelkendező kritikák egész sorát gyűjtötte be. Hosszú idő óta a Szerelem és barátság című Jane Austen-adaptáció az első olyan filmje, amiben mindent klappolt: az irodalmi alapanyagot a kiváltságosok életének finom humorú krónikása, Whit Stillman dolgozta fel, aki egyszer már, a szintén csodálatos A diszkó végnapjai-ban, rendezte Beckinsale-t,  és most is egy összetett és izgalmas szereppel ajándékozta meg. Kár, hogy a film nálunk nem került a mozikba, de legalább a miskolci CineFestre eljutott.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates