Emily Blunt most nem tudott csodát tenni

2016.10.09. 21:01

A lány a vonaton című thrillert a Holtodiglan-hoz hasonlították a legtöbbször, és alighanem a filmet gyártó stúdió is abban reménykedett, hogy megismételheti David Fincher legutóbbi rendezésének a sikerét. Mindkét film nagy népszerűségnek örvendő regényen alapul, fordulatos a cselekményük és a felnőtt közönséget célozták meg velük.

Emily Blunt A lány a vonaton című filmbenForrás: Freeman Film

A lány a vonaton egy alkoholista, elvált nőt állít a középpontba, aki a mozgó vonat ablakából valami igazán megdöbbentő dolgot lát, de ugye egy alkoholista szavára nem sokat adnak. a thriller 24,7 millióval nyitott, ezzel több mint tizenkét millióval gyűjtött kevesebbet, mint a 37 millióval elrajtoló Holtodiglan. Tisztességgel helyt állt tehát a film, sőt, a toplista első helyén nyitott, de kiugró eredményt nem tudott produkálni.

Ezt többek között a többségében csalódott kritikák számlájára lehet írni, de az is rontotta a thriller kilátásait, hogy a Holtodiglan-hoz képest jóval kevesebb ismert név szerepel benne, és Tate Taylor rendező sem David Fincher ligájában játszik. Emily Blunt hihetetlenül tehetséges színésznő, elég csak a legutóbbi, főszereplésével elkészült filmet, a Sicario – A bérgyilkos-t megnézni, de csodára most nem volt képes, vagyis egymaga nem vonzott be annyi embert, mint Ben Affleck és Rosamund Pike két éve.

A toplista hatodik helyén nyitott a Sundance fesztiválon debütált, rögtön Oscar-esélyesnek kikiáltott és rekordáron, 17,5 millióért elkelt The Birth of a Nation című történelmi dráma, amely egy rabszolgalázadás történetét eleveníti fel. A film diadalútja nyáron akadt meg, amikor kiderült, hogy Nate Parker rendezőt még egyetemistaként nemi erőszak vádja miatt bíróság elé állították, felmentették, majd évekkel később a megerőszakolt nő öngyilkos lett.

Armie Hammer és Nate Parker a The Birth of a Nation című filmbenForrás: Sundance Film Festival

Szét lehet választani az embert és a művészi alkotást? Elmenjünk-e egy olyan – amúgy nemes szándékú - filmre, aminek a készítője az elérhető információk alapján valószínűleg szörnyű dolgot követett el? Alighanem a hétvégén sok embert foglalkoztathattak ezek a kérdések Amerikában. The Birth of a Nation végül 7,1 millióval nyitott a tengerentúlon, és ez mindenképpen kevés egy olyan alkotástól, amelyet a januári fesztiválpremier óta az év egyik legerősebb filmélményeként pozicionáltak.

tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban)

1. A lány a vonaton ($24,7 / $24,7)
2. Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei ($15 / $51,1)
3. Mélytengeri pokol ($11,8 / $38,5)
4. A hét mesterlövész ($9,2 / $75,9)
5. Gólyák ($8,5 / $50,1)
6. The Birth of a Nation ($7,1 / $7,1)
7. Middle School: The Worst Years of My Life ($6,9 / $6,9)
8. Sully – Csoda a Hudson folyón ($5,3 / $113,5)
9. Lángelmék ($4,1 / $12,8)
10. Queen of Katwe ($1,6 / $5,4)