A nagy reményekkel várt magyar sorozatgyilkosos pszichothriller végső előzetesét először az Origo Filmklubon láthatja. A tempója nyaktörő, az őrület egyre csak fokozódik, még az is lehet, hogy a műfaj amerikai klasszikusaival összevetve sem kell majd szégyenkeznie a tizennyolcas karikára rászolgáló A martfűi rémnek. Anger Zsoltnak és Bárnai Péternek nem nagyon megy a közös nyomozói munka, Jászberényi Sándor orrából vér csepeg, Balsai Móni kis híján a kéjgyilkos áldozatává válik, a hátulról leütött Sztarenki Dóráról pedig letépik a ruhát. Az év legjobb magyar előzetese már megvan, most már csak a filmnek kell hoznia a magasra belőtt színvonalat.

A martfűi rém végső előzetese ugyanúgy kezdődik, mint az előző: Bárnai Péter az eltűnt nő személyleírását ordítja el a vasúti sínek mellett felsorakozó embereknek. A folytatásban aztán egyre gyorsuló tempóban és egész sok újdonsággal haladunk a csúcspont felé, amit az ártatlanul elítélt rab (Jászberényi Gábor) dühkitöréséből, Anger Zsolt és Szamosi Zsófia szenvedélyes szexjelenetéből, a kéjgyilkos éjszakai rohanásából és Sztarenki Dóra megtámadásából vágtak össze hihetetlenül profi módon.

Sztarenki Dóra A martfűi rém című filmben – a fotóra kattintva még több képet nézhet a filmbőlForrás: Big Bang Média

A hideg futott végig rajtam a kis híján kétperces, hihetetlenül intenzív előzetes végéhez érve, ami pontosan a kívánt hatást érte el nálam: azt éreztem, hogy ezt a filmet minél hamarabb látnom kell. Lehet, hogy lesz egy magyar pszichothriller, amelynek a műfaj amerikai klasszikusaival összevetve sem kell majd szégyenkeznie? A tizennyolcas karikával ellátott végső előzetest látva azt mondom, hogy van mire építeni ezt az álmot.

A trailer azt a képzetet kelti, hogy nem ódzkodtak a brutalitástól és a meztelenségtől, és sikerrel sajátították el a zsáner hatásmechanizmusát. Remélhetőleg ugyanezt a filmről is leírhatjuk majd. Az előzetest Duszka Péter Gábor vágta, aki többek között a Cannes-ba is kijutott Provinciá-ban, a Gólyatábor-ban és a bemutatás előtt álló Szürke senkik című világháborús tévéfilmen is vágóként dolgozott.

A műfaji jelleg mellett hasonlóan izgalmas része a thrillernek, hogy tagadhatatlanul magyar közegben játszódik. A martfűi rém 1957 és 1967 között szedte áldozatait, esete a magyar igazságszolgáltatás egyik legnagyobb melléfogása volt, ugyanis egy ártatlan férfit börtönöztek be helyette, aki 11 évet töltött rács mögött. A címszereplőről rövid személyiségrajzot is ad az új előzetes: „Helyi lakos, nem elmebeteg, köze van a cipőgyárhoz. Szexuálisan önmagát alulértékelő személy kiszámíthatatlan pszichikai reakciókkal.”

A martfűi rém a gyilkos portréjának megfestése mellett a nyomozás történetét is elmeséli. Anger Zsolt és Bárnai Péter próbálja elkapni a rémet, és ahogy azt már a zsarufilmektől megszokhattuk, eltérő habitusuk miatt nem jön ki jól egymással a két nyomozó. „Nem vagyunk mindig egy hullámhosszon” – vallják be az elöljárójuk előtt állva. Meg is kapják érte a komoly fejmosást.

Szamosi Zsófia és Anger Zsolt A martfűi rémben – a fotóra kattintva még több kép a filmbőlForrás: Big Bang Média

A martfűi rém-nek múlt vasárnap este tartották a világpremierjét a varsói filmfesztiválon. Annak ellenére, hogy másnap munkanap volt, telt házzal ment a thriller, és jól fogadta a lengyel közönség – derült ki a filmhu helyszíni riportjából. Sopsits Árpád rendező azt hangsúlyozta a vetítés előtt, hogy A martfűi rém teljes joggal kapott tizennyolcas karikát, ezért nem akart a szó szoros értelmében jó szórakozást kívánni a filmhez.

Az elmúlt tíz évben mindössze négy magyar film kapott 18-as korhatárkarikát: a Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja, a Tabló - Egy romazsaru története, a FEKETEország és a Taxidermia. Az utóbbi háromban az volt a közös, hogy mindben látható volt férfi nemi szerv is.

Hajduk Károly A martfűi rém című filmben – a fotóra kattintva még több képet nézhet a filmbőlForrás: Big Bang Média

A sorozatgyilkos történetét alaposan ismerő nézőknek is fog meglepetéssel szolgálni a film. Sopsits ugyan átrágta magát a tárgyalások jegyzőkönyvén és a vallomásokon, de nem mindig ragaszkodott az abban foglaltakhoz. Varsóban elmondta, hogy fikciós filmet készített, amelyben akad olyan szál is, amit ő talált ki és adott hozzá az eredeti történethez. Más dolgokban viszont szigorúan a tényekhez kötötte magát, „a gyilkosságok sorrendjét és az elhunytakról készült helyszíni fotókat is pontosan rekonstruálta a filmben”.

A martfűi rém-et november 10-től vetítik a magyar mozik.