A Star Wars: Az ébredő Erő produkciós cégét 1,6 millió font, azaz 543 millió forint bírságra ítélte egy londoni bíróság azért a balesetért, amelyet Harrison Ford szenvedett el a film forgatásán az angliai Pinewood stúdióban.

Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő Erő londoni premierénForrás: NurPhoto/Euan Cherry/Photoshot/NurPhoto/Euan Cherry

A Han Solót alakító színész 2014 nyarán a lábát törte, amikor rácsukódott egy hidraulikus ajtó a Millennium Falcon díszletében. Ford áthaladt az ajtó alatt, amikor az lecsukódás közben eltalálta a medencéjénél, és a padlóhoz szegezte.

A brit egészségügyi és biztonsági hivatal a munkahelyi egészségi és biztonsági törvények megsértése miatt perelte be a Disney leányvállalataként működő Foodles Productiont. Az észak-londoni Aylesbury bírósága szerdán úgy döntött, hogy a Foodles megsértette az egészségi és biztonsági szabályokat, mert nem tájékoztatta a színészt a forgatás kockázatairól. 

„Ha bevonták volna Ford urat az összes megbeszélésbe, akkor legalább felkészült volna a rá leselkedő veszélyekre” – fogalmazott döntése indoklásában a bíró. A Foodles elismerte, hogy hibázott, és közleményben sajnálkozott a balesett miatt. A tárgyalás egy korábbi meghallgatásán elhangzott, hogy Harrison Ford akár meg is halhatott volna. A most 74 éves színészt a balesete után azonnal kórházba vitték, és hetekig hiányzott a forgatásról.