A riporternő, aki élő adásban lőtte főbe magát

Christine
Christine
Vágólapra másolva!
1974-ben, egy floridai tévé élő hírműsorában a bemondó öngyilkosságot követett el. „Összhangban a Channel 40 vezérelvével, miszerint véres és brutális eseményekről tudósítsunk, most egy megkísérelt öngyilkosságot fognak látni.” A bejelentés után a huszonkilenc éves Christine Chubbuck egy pisztolyt húzott elő, és főbe lőtte magát. A tragikus esetet most két film is feldolgozta.
Vágólapra másolva!

Az igaz történetet feldolgozó játékfilm végkifejlete senkinek nem lesz meglepetés. Egy fontos kérdés azonban mindenkiben ott bujkálhat, aki hallott már a riporternő sokkoló haláláról. Mi vitte rá Christine Chubbuckot, egy floridai tévéállomás alkalmazottját, hogy élő adásban vessen véget életének? Erre próbál választ adni a Christine című nagyjátékfilm.

Rebecca Hall a Christine című filmben Forrás: Borderline Films

Rebecca Hall megformálásában Chubbuck egy maximalista riporter benyomását kelti, aki nyomot szeretne hagyni a munkájával, ugyanakkor képtelen feloldódni a kamera előtt. Hiányzik belőle az a felszabadultság, ami egy tévés személyiség sikeréhez elengedhetetlen. Christine Chubbuck a való életben depresszióval küszködött, és amint az előzetesben is látható, nehezen létesített kapcsolatot másokkal.

Munkahelyén folyamatos stresszhelyzetnek volt kitéve, a főnökei szenzációhajhász riportokat vártak el tőle, ő azonban komoly újságírói munkát akart folytatni. Ingatag kedélyállapotához az is hozzájárult, hogy bemondótársa iránt érzett vonzalma viszonzatlan maradt.

Egy karakterdráma sikere elsősorban a főszereplőn múlik, és Rebecca Hallról a kritikusok szuperlatívuszokban nyilatkoznak. A Guardian szerzője szerint karrierje legjobb alakítását láthatjuk a Christine-ben. Nagy az esély arra, hogy a legjobb női főszereplő kategória éllovasának mondott Emma Stone mellett őt is Oscarra jelölik az idén.

Sosem értettem, hogy Hall miért nem kap fajsúlyosabb szerepeket Hollywoodban, amikor mellékszerepekben már számos alkalommal bizonyította kivételes tehetségét, ő volt Ben Affleck barátnője A tolvajok városá-ban, a legtöbben a Vasember 3-ból ismerhetik, tavaly pedig Az ajándék-ban formált meg egy lelkileg labilis feleséget. Úgy tűnik 2016-ban végre eljött az ő ideje.

Rebecca Hall A barátságos óriás című film amerikai premierén Forrás: AFP/2016 Getty Images/Alberto E. Rodriguez

A Guardiannak arról beszélt, hogy nagyon örül annak, hogy egyre több női hőssel lehet találkozni nagyszabású produkciókban. A következő lépcsőfokot abban látja, hogy antihősöket is eljátszhassanak nők, és Hall ebben az irányban szeretné a karrierjét folytatni. Az Amerikában október 14-től látható Christine-ről látatlanban is ki merjük jelenteni, hogy kiváló ajánlólevél lesz célja megvalósításához.

A riporternő öngyilkossága sokáig csak egy városi legenda volt, számítások szerint csak pár százan láthatták az élő adást, utána elkobozták a hatóságok a felvételt, és a mai napig került elő. Idén viszont két film is foglalkozik a témával, a Christine mellett a Kate Plays Christine is a tragikus halálesetet járja körbe – csak éppen egy dokudráma keretein belül, és egy fontos csavarral.

A Kate Plays Christine főszereplője egy színész, akinek a szerepe való felkészülését és átlényegülését követhetjük végig. A történet szerint Christine-t fogja eljátszani egy közelgő produkcióban, emiatt kívül és belül is átváltozik: parókákat próbál fel és úgy viselkedik, mint a riporternő.

Kate Lyn Sheil a Kate Plays Christine című filmben Forrás: 4th Row Films

Miért pont most vették elő a tragikus esetet? – merülhet fel sokakban a kérdés, amit a Guardian fel is tett Hallnak. A színésznő szerint nagyon is időszerű a téma. A hetvenesek években lett jellemző a médiára a szenzációhajhász, erőszakos cselekményekre koncentráló mentalitás, és ez a szemlélet a mai média kattintásvadász híreiben is tetten érhető – foglalta össze elméletét a színésznő.

„If it bleeds it leads” – mondta ki többször is Hall a Guardiannek adott interjújában. Ezt a frappáns, a média hírgyártási gyakorlatát gúnyosan összegző angol kifejezést valahogy a következőképpen lehetne magyarra lefordítani: Ha vér van benne, akkor vezető anyag lesz belőle. Christine pontosan ettől a szemlélettől idegenkedett az életében.

Moziplakát a Christine című filmhez Forrás: Borderline Films

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!