A fehér király volt az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar könyvsikere, harminc nyelvre fordították le, és angol nyelvű filmfeldolgozás született belőle, amely az edinburghi filmfesztiválon debütált a nyáron. Dragomán György novellák laza fűzéréből összeálló regényéből még rá lehetett ismerni Ceauescu Romániájára, a filmből azonban már nem a szerző gyerekkorának helyszíne, Erdély, hanem egy képzeletbeli diktatúra köszön vissza. A fehér király második előzeteséből egy kegyetlen világ rémképe rajzolódik ki, ahol az apa arra tanítja a fiát, hogy ne higgyen senkinek.

A disztópikus filmben az újonc Lorenzo Allchurch játssza a 12 éves főszereplőt, Dzsátát. A fiú apját elhurcolják, az anyjával (Agyness Deyn) él együtt, aki nem adja fel a reményt, hogy egyszer viszontláthatja a férjét.

Agyness Deyn A fehér király című filmbenForrás: Fortissimo Films

A fehér király szereplői közül a hasonló témát feszegető Brazil főhőse, legutóbb a Trónok harcá-ban szerepelt Jonathan Pryce a legismertebb. A fiú pártfunkcionárius nagyapját játssza, aki arra biztatja a feldúlt Dzsátát, hogy süsse el a kezébe adott pisztolyt.

Kíváncsian várjuk, hogy az angliai rendezőpáros (Jörg Tittel és Alex Helfrecht) mire jutott Dragomán regényével. Jövő év elején deríthetjük ki, hogy jó ötlet volt vagy sem megfosztani a történetet a helyi sajátosságaitól, és egy elképzelt diktatúrát felépíteni helyette.  A Dunakanyarban forgatott A fehér király-t a tervek szerint 2017 elején mutatják be a magyar mozik.

Moziplakát A fehér király című filmhezForrás: Oiffy