A szürke ötven árnyalata-sorozat készítői is meglovagolják a VR-forradalmat, a második és a harmadik rész rendezője, James Foley egy konferencián beszélt arról, hogy a virtuális valóság előállítására alkalmas technológiával is rögzítettek jeleneteket. Ez azt jelenti, hogy amikor kiadják ezeket a 360 fokos részleteket, a néző szabadon barangolhat be Christian Grey és Anastasia Steele hálószobájában.

Dakota Johnson és Jamie Dornan A sötét ötven árnyalata című filmbenForrás: © Universal Pictures/Doane Gregory

„Miután felvettük az arra a napra előirányzott jeleneteket, a színészek ott maradtak velünk, és a VR-szakemberek is rögzítették az aznap rögzített jelenetek pontos másait.” Mindezt úgy kell elképzelni, hogy míg a moziban csak azon a képkivágaton keresztül léphetünk be a film világába, amit a rendező kijelölt, addig egy VR-szemüveget felvéve már 360 fokos szabadsággal forgolódhatunk a film világában.

Foley nagy rajongója lett a technológiának: „Azt súgja az ösztönöm, hogy a filmkészítés a VR felé fog elmozdulni, mert ez a vizuális nyelv kiterjesztése. A felvett nyersanyagot nézve azt éreztem, hogy kitágult az agyam.” Fontos, hogy a VR-jelenetek nem lesznek részei a moziban vetített filmnek, azokat marketingcélokra fogják felhasználni.

A sötét ötven árnyalata címmel futó második részt 2017. február 9-én mutatják be a mozik. Érdekli a VR-technológia? Olvassa el interjúnkat Pálfi György rendezővel, aki az ’56-os forradalomról készített 12 darab VR-kisfilmet. A Hukkle és a Taxidermia alkotója többek között arról is beszélt, hogy óvatosan kell bánni ezzel a technikával, mert vannak olyanok, akik egyszerűen nem bírják, és rosszul lesznek, hányingerük lesz a virtuális valóságban kapott ingerektől.