A Fargo, a Nem vénnek való vidék vagy éppen a Llewyn Davis világa ünnepelt rendezőpárosa, Joel és Ethan Coen a Silk Road nevű, drogokat és egyéb illegális dolgokat árusító online piactér alapítójáról, az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ross Ulbrichtról ír forgatókönyvet Dark Web címmel - adta hírül a The Hollywood Reporter.

Ethan és Joel Coen a 2016-os berlini filmfesztiválonForrás: Picture-Alliance/AFP

Dark webnek hívják az internet sötét és eldugott részét, ahol lenyomozhatatlan oldalakon illegális tevékenységeket folytatnak emberek. (A dark webről itt olvashat bővebben.) Mind közül a 2011 és 2013 között működő  Silk Road nevű honlap tett szert a legnagyobb népszerűségre, ahol több ezer drogdíler árulta portékáját és világszinten majdnem egymillió vásárlója volt a piactérnek.

A Silk Road-ot alapítója két év alatt hatalmas sikert aratott az illegális vállalkozásával, állítólag 18 millió dollárt nyert vele, személyazonossága azonban nem maradt rejtve, és 2013 októberében az FBI ügynökei letartoztatták. Ulbricht állítólag bérgyilkosokat is felbérelt, de ezt a vádat nem sikerült rábizonyítani.

A film a Wired magazin két részből álló cikkén alapul, a forgatókönyv első verzióját Dennis Lehane követte el, akinek már számos könyvét, például a Hideg nyomon-t, a Viharsziget-et és Az éjszaka törvényé-t is megfilmesítették. A forgatókönyv most a Coen testvérekhez vándorolt, ők fejlesztik tovább az Ulbricht életét feldolgozó filmtervet.

Tömegek használták a Silk Roadot - a kép illusztrációForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Eugenio Marongiu

Kevés kivételtől eltekintve a  a hollywoodi filmek internetábrázolása a nevetséges és a dühítő között ingadozik, Coen fivérekben viszont simán van megvan a potenciál, hogy úgy faragnak izgalmas drámát a Silk Road felemelkedéséből és bukásából, hogy közben a technológiai részt sem butítják le. Arról már nem szól a hír, hogy a film megrendezése is érdekli-e őket.

Az biztos, hogy Ulbrichtból egy igazi coeni antihőst lehetne faragni. Frissen végzett egyetemistaként egy online használtkönyv-kereskedés volt az első vállalkozása, innen jutott el pár lépésben addig, hogy az alvilág egyik nagy befolyással bíró alakja lett.