Akár olyan szenzáció is történhet a jövő évi Oscar-gálán, amilyenre nem volt még példa a díjátadó történetében. Pablo Larraín rendező két idei alkotásával is versenyben van az Oscarért: az előrejelzések alapján a Jackie a legjobb film díjára is esélyes lehet, a Nerudá-t pedig a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában nevezte Chile. 

Ugyanazon rendező két filmjének egyidejű jelölése is ritkaságszámba megy, de ha mindkét filmet szoborral is jutalmaznák, az egészen kivételes bravúr lenne. A cannes-i rendezők hetében debütált Nerudá-hoz kiadtak egy új előzetest, amiben már úgy reklámozzák a kommunista költőről szóló filmet, hogy „a Jackie rendezőjétől”. 

Ha Larraín esetleg üres kézzel távozna a jövő évi díjkiosztóról, még akkor is egyértelmű, hogy a mindössze negyvenéves rendező eddigi pályájának a csúcsára ért, hiszen a Jackie-vel és a Nerudá-val megreformálta az életrajzi filmek elcsépelt műfaját. Onozó Róbert kollégám már mindkét filmet látta, kritikáiban részletesen kifejti, hogyan vette semmibe Larraín a zsáner unalmas szabálykönyvét (itt ír a Nerudá-ról, itt pedig a Jackie-ről). 

A Jackie-ben Natalie Portman bújt Kennedy özvegyének bőrébe, a Nerudá-ban pedig Gael García Bernal veszi üldözőbe a költőt romantikus lelkületű nyomozóként. Larraín nem foglalkozik Pablo Neruda teljes életútjának a felvázolásával, helyette inkább egy szárnyaló fantáziájú üldözős filmet rendezett, amelyben az ünnepelt művész (Luis Gnecco) élvezi, hogy hajtóvadászat folyik ellene. 

A Neruda és a Jackie plakátjaForrás: The Oschard / Fox Searchlight

A valóságot és a fikciót ügyesen keverő filmben a legendáját építgető Neruda úgy érzi, hogy egy kalandtörténet hőse lett, de idővel a nyomában haladó rendőr is többet akar mellékszereplői státusznál. 

Amerikában mindkét filmet decemberben mutatják be, remélhetőleg egy magyar forgalmazó is ráharap erre a ritkán kínálkozó alkalomra. Fantasztikus double feature lehetne, ha egymás után nézhetnénk meg a moziban a Jackie-t és a Nerudá-t, de a szomorú valóság az, hogy egyelőre egyik filmnek sincs még magyarországi forgalmazója.