Akarja a többieknél hamarabb látni az év sci-fijét?

Érkezés
Vágólapra másolva!
Kíváncsi arra, hogyan reagálnának a földlakók, ha egyszer idegen űrhajók szállnának le nálunk, és csak találgatni lehetne a szándékukat? Ha igen, játsszon velünk, és jegyet nyerhet az Érkezés premier előtti vetítésére. Denis Villenueve rendező nem hollywoodi fejjel gondolkodott, nála nem tör ki rögtön a világméretű háború, helyette a tanácstalanság és paranoia járja át az embereket. Mi lehet az űrlények célja? - ezt próbálja kitalálni Amy Adams és Jeremy Renner.
Vágólapra másolva!

Annyira jók a megérzéseink az Érkezés-sel kapcsolatban, hogy már azelőtt elkezdtük az év sci-fijeként hivatkozni rá, hogy egyáltalán láttuk volna. Ezt persze nem hasraütés-szerűen kezdtük el csinálni, több nyomos okunk is volt rá. A film a rangos velencei filmfesztiválon debütált, és a kritikusok rögtön elaléltak tőle. A Playlist angol nyelvű recenziója például már önmagában is egy remekmű.

Amy Adams az Érkezés című filmben Forrás: InterCom

Aztán ott van az a hatalmas bizalmi tőke, amit a rendező az eddigi produkcióiknak köszönhetően felhalmozott. Denis Villeneuve kanadai rendező Fogságban és a Sicario – A bérgyilkos című thrillerével is bizonyította, hogy a feszültségkeltés mestere - most egy idegen civilizációhoz társított félelmeink lebegtetésével, illetve egy globális háború rémképével fog az idegeinken táncolni.

Ne feledkezzünk el az eddig kiadott előzetesekről sem, amelyek egy egyszerre látványos és intelligens sci-fit ígérnek. Földönkívüliek jönnek látogatóba, de most nem a fegyverektől és Will Smith-től várhatjuk a megoldást, hanem egy nyelvésztől (Amy Adams) és egy elméleti fizikustól (Jeremy Renner).

Ők kapják meg azt a feladatot, hogy értessék meg magukat az űrlényekkel, választ kapjanak arra a mindenkit lázban tartó kérdésre, hogy vajon mi is a célja a látogatóknak. A kritikákből kitűnik, hogy Villeneuve az emberi érzelmekre is nagy hangsúlyt fektetett, kíváncsian várjuk, hogyan tudta összeegyeztetni a személyes drámát a globális fenyegetettség érzésével.

És persze azért is várjuk az Érkezés-t, mert valószínűleg ez lesz az első hollywoodi alkotás, amiben elhangzik az, hogy „Sapir–Whorf-hipotézis”. És ráadásul még meg is magyarázzák ezt a hihetetlenül érdekes nyelvészeti feltevést, amely a film hajtóerejét adja. A hipotézis szerint az általunk beszélt nyelv meghatározza a gondolkodásunkat, ebből pedig az következik, hogy egy új nyelv elsajátítása és használata a gondolkodásunkat, a világról alkotott képünket is módosíthatja.

Forest Whitaker, Amy Adams és Jeremy Renner az Érkezés című filmben Forrás: InterCom

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

Supermannek hívják azt a földönkívülit, akibe Amy Adams egyik korábbi filmjében belehabarodott.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt november 9-én, szerdán 19 órára a Westend moziba:

Babik Júlia, Berkics Zsuzsanna, Besze Csilla, Bontáné Krisztina, Cziráki Balázs, Cserge Timea, Csősz Gábor, Farkas Adrienn, Farkas Diána, Fehér Ágnes, Fejes Gábor, Galló Rita, Horváth Janka, Jakab Áron, Jakab Győző, Jónás Gergő, Juhász Brigitta, Kácsor Attila, Kispál Brigitta, Kovács Bernadett, Kovács Ildikó, Kovács Tibor, Kozák Tìcia, Labundy Dávid, Mailát Levente, Mák Anikó, Minich Réka, Molnár Edina, Müller Mónika, Nagy Krisztina, Ott Zsolt, Papp Győző, Pék Balázs, Pördi Gábor, Pöszmet András, Ruscsák Ágnes, Ruzsa Eszter, Sólyom Gábor, Süle Alexandra, Szakos Rita, Szép Dániel, Tasi Orsolya, Tót Eszter, Tóth Anikó, Tóth Attila, Tóth Gergely, Virág Márton, Völgyesi Eszter, Zsigó Csilla

Amennyiben nem látja a nevét a fenti listában, ne szomorkodjon, még rengeteg alkalma lesz az ingyen mozizásra!