Gyakori botrányos viselkedése és a Transformers-filmek miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy Shia Labeouf milyen jó színész tud lenni, amikor tényleg odateszi magát. A Harag című második világháborús dráma forgatása alatt például hetekre hanyagolta a fürdést, kihúzta az egyik fogát, valamint késsel maradandó sebet ejtett a saját arcán, hogy a lehető leghitelesebben jelenítse meg a nyugati fronton öngyilkos küldetést végrehajtó tank legénységének egyik tagját.

A Man Down című új filmjében is katonát játszik, és a Variety kritikusa szerint olyan félelmetesen elkötelezett, fájdalmasan hiteles alakítást nyújt, amilyet a fénykorát élő Marlon Brando és Montgomery Clift óta ritkán látni a vásznon. A frissen kiadott előzetesben némi ízelítőt kaphatunk a játékából.

A több idősíkban játszódó filmben egyaránt láthatunk majd idilli családi képsorokat, szűk folyosókon és szobákban kirobbanó véres harcokat és a múlttal való megbirkózás drámai pillanatait. Labeouf egy Afganisztánban harcoló katonát formált meg, akit teljesen traumatizált a háború.

A feleségét Kate Mara, a legjobb barátját pedig Jai Courtney játssza. A film talán legérdekesebb része az lesz, hogy míg a főszereplő a Közel-Keleten szolgálatot teljesít, Amerikát egy elsöprő erejű terrortámadás éri, és már egy teljesen megváltozott, lerombolt országba tér haza, és próbálja megtalálni a feleségét és a gyerekét.

Kate Mara és Shia LaBeouf a Man Down című filmbenForrás: Lionsgate

A filmet Dan Montiel rendezte, aki a LaBeouf főszereplésével készült Őrangyallal, védtelenül című filmmel debütált, azóta viszont hiába dolgozott olyan nagy nevekkel, mint Al Pacino (Senki fia), Robin Williams (Boulevard) vagy Dwayne Johnson (Tuti szajré), a siker elkerülte.

A Man Down-nak sem kezdődött túl jól a karrierje. A tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol Labeouf alakításán kívül nem sok dicsérnivalót találtak benne a kritikusok, és nem jelent jót az sem, hogy több mint egy évet kellett arra várni, hogy moziforgalmazásba kerüljön Amerikában. A háborús drámát december 2-án mutatják be a tengerentúlon.