„Zsidónak lenni arról szól, hogy azon gondolkozol, mit jelent zsidónak lenni” – árul el egy lényegi dolgot identitásáról a Soul Exodus című dokumentumfilm egyik szereplője, majd pedig a társaságában útnak indulunk New Yorkból Párizson, Berlinen, Budapesten és Nagyváradon át Moldovába, és feltérképezzük a férfi, a klezmer és a kelet-európai zsidóság sorsát.

Berecki Csaba dokumentumfilmjében négy amerikai születésű zenész – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresi gyökereiket, önmagát. A Soul Exodus tulajdonképpen egy rendhagyó turnéfilm, amely nem csupán a koncerteket , a zenészek pillanatnyi lelkiállapotát dokumentálja, hanem  közben egy nagyon is aktuális témával, identitásunk megtalálásával is foglalkozik.

Képkocka a Soul Exodus című filmmelForrás: Mozinet

Az előzetes egy vibráló, sok helyszín között ugráló, végig lendületes alkotást ígér, amelyben vígan elfér egymás mellett New York látképe és egy aprócska kelet-európai falu. Sőt, vélhetően még a két hely közötti kapcsolatra is ráirányítja a figyelmet. Ezt a filmet messze nem csak a klezmer zene kedvelői fogják érdekesnek találni: aki egyszer is elgondolkoztak azon, hogy ki ő valójában, vagy érdekli Magyarország történelme, az máris feljegyezheti magának a premier dátumát.

A Soul Exodust december 15-től vetítik a magyar mozik. A trailert és a moziplakátot Oravecz Gergely, Szijj András és Dulinszki Miklós készítette. Fontos volt számukra, hogy vizuálisan vissza tudják a dokumentfilmet átjáró szabadságot: "a zenészek a hosszú út során bárhol, bármikor előveszik a hangszereiket, zenélnek, zenélnek és zenélnek, felülemelkedve mindenen" és szerintük ez "a nézőt is szabaddá emeli".

Moziplakát a Soul Exodus című filmhezForrás: Mozinet