Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Mary Elizabeth Mastrantonio beléforrasztotta a szót a kokaintól kikészült Al Pacinóba, durván húzta Paul Newman agyát, és teljesen hazavágta Ed Harrist. Belevaló csajként a nézőkben is mély nyomot hagyott.

#101 - Mary Elizabet Mastrantonio (A sebhelyesarcú, A pénz színe, A mélység titka, Szorul a hurok)

Vannak dolgok, amiken órákig el tudnak vitatkozni a filmbolondok, de vannak azért olyan részei is a filmtörténetnek, ahol vitának helye nincs. Például arra a kérdésre,hogy melyik színésznőnek vannak a legszexibb göndör fürtjei, nem lehet más a válasz, mint Mary Elizabeth Mastrantonio.

Mary Elizabeth Mastrantonio és Kevin Costner a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című filmbenForrás: InterCom

Csáberejével és egy aprócska fuvallattal még Robin Hood amúgy halálpontos irányzékát is el tudta rontani A tolvajok fejedelmé-ben. Kevin Costner mellett több más nagy sztárral is együtt játszott: Al Pacinóval kezdte a karrierjét, aztán jött Paul Newman és Tom Cruise, de Gene Hackmantől sem ijedt meg:

„Inkább izgatott voltam, mint ideges, mert már számos nagyszerű színésszel együtt dolgoztam, és tudtam, hogy olyan ez, mintha a tökéletes partnerrel táncolnék.”

Tom Cruise és Mary Elizabeth Mastrantonio A pénz színe című filmbenForrás: InterCom

Az olasz származású színésznőt persze nem csak a partnerei tették naggyá, tehetsége már első filmjében, A sebhelyesarcú-ban kiütközött, ahol Pacino és Michelle Pfeiffer árnyékában is észre tudta vetetni magát. Ő játszotta Tony Montana húgát, és a legemlékezetesebb jelenetében félig nyitott hálóköntösben és bugyiban szédelgett be a kokainmámorban úszó drogbáróhoz.

„Ha ez a köntös kinyílik, én meghalok” – árulta el a film bemutatójának évében, mi volt a legnagyobb félelme a jelenet felvételekor. Ugyanakkor az is zavarba ejtette, milyen egyszerű dolog elsütni egy pisztolyt: „Akár egy locsoló is lehetett volna a kezemben.”

Karrierje szédületes iramban ívelt felfelé: a Martin Scorsese által rendezett A pénz színe csak a második filmje volt, de máris Oscar-díjra jelölték érte a legjobb mellékszereplő kategóriájában. Tom Cruise barátnőjét alakította, aki a beképzelt srác tanítómesterével, Paul Newmannel is imádott incselkedni.

Paul Newman és Mary Elizabeth Mastrantonio A pénz színe című filmbenForrás: InterCom

Pont úgy hagyta nyitva a fürdőszoba ajtaját, hogy a férfi belásson, később pedig az ágyban várta őt. Nem csoda, hogy Eddie Felson egy idő után nem bírta tovább ezt a játékot, a falhoz szorította a nőt, és úgy magyarázta el neki, mi a helyzet kettejük között.

Scorsese mellett egy másik rendezőóriást, James Cameront is kipipált a színésznő a nyolcvanas években, amikor szerepet vállalt A mélység titka című sci-fiben. A rendkívül fárasztó és feszült légkörű forgatás – Ed Harris kis híján vízbe fulladt – lelkileg és testileg is kikészítette Mastrantoniót, a benne felgyülemlett feszültség a lentebb látható jelenet felvételekor tört ki belőle.

A színésznőt látszólag élettelenül húzzák ki a vízből, és a tenger alatti bázis padlóján azonnal megkezdik az újraélesztését. Fedetlen keblekkel, vizesen, halottnak tettetve magát kellett feküdnie a hideg kövön, miközben a színésztársai a mellkasát nyomkodták, Cameron pedig újabb és újabb felvételt rendelt el. Mastrantonio végül nem bírta tovább, felpattant a földről, azt ordította a rendezőnek, hogy „Mi nem vagyunk állatok!”, aztán elviharzott.

A Szorul a hurok című sorozatgyilkosos krimi nem tartozik a világ legjobb filmjei közé, de kellemes darab, a színésznő életében életében pedig különösen nagy fontossággal bír, hiszen a forgatáson ismerte meg későbbi férjét, Pat O’Connort.

A szexjelenetre végképp nem lehet panasz, kedvenc momentumom benne, hogy Kevin Kline csak akkor kérdezi meg Mastrantoniótól, hogy hány éves, amikor a lány már meztelenül fekszik rajta.

Mastrantonio a kilencvenes évek elején, a Robin Hood: A tolvajok fejedelme Marionjának eljátszásával újabb nagy lépést tett a sztárrá válás felé, ő azonban Hollywood helyett a családot választotta. Az ír O’Connorral Londonba költöztek, és hamarosan megszületett az első fiuk.

Diane Lane, George Clooney, Mark Wahlberg és Mary Elizabeth Mastrantonio a Viharzóna Los Angeles-i premierjén 2000. június 26-ánForrás: AFP/Lucy Nicholson

2000-ben még szerepelt egy nagyon sikeres hollywoodi szuperprodukcióban, a Viharzóna című katasztrófafilmben George Clooney oldalán, aztán átigazolt a tévéhez. Az utóbbi pár évben a Limitless és a Magyarországon is népszerű Grimm című sorozatokban lehet látni.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates