Negyvenkilenc éves korában, tragikus hirtelenséggel, pénteken elhunyt Angelusz Iván filmproducer, akinek a nevéhez olyan filmek fűződtek, mint a Fehér tenyér, az Overnight, a Bibliothéque Pascal és a Parkoló – közölte a család az MTI-vel.

Angelusz Iván (középen) az Apacsok forgatásánFotó: Hektor

Angelusz Iván az ELTE Jogtudományi Karán szerzett diplomát 1991-ben, emellett az ELTE Afrikanisztika Programjában folytatott antropológiai tanulmányokat. Az egyetem elvégzése után jogászként, majd portfóliókezelési szakemberként dolgozott.

2002-ben Simó Sándor rendező tanítványaival megalapította a Katapult Film Kft.-t, amely az évek során az egyik legjelentősebb magyar filmes műhellyé küzdötte fel magát, és amelynek többek között Török Ferenc, Pálfi György, Hajdu Szabolcs és Groó Diána rendező is alapító tagja. 

Angelusz első nagyjátékfilmje a Monte Carlo című vígjáték volt, majd Groó Diána Csoda Krakkóban című filmjének megvalósításában segédkezett. Hajdu Szabolccsal a Fehér tenyér és a Bibliothéque Pascal miatt társult, a legtöbb egész estés játékfilmet Török Ferenccel készítette el, ő volt az Overnight, az Apacsok és a bemutatás előtt álló 1945 producere is.

Török-Illyés Orsolya a Bibliothéque Pascal című filmbenForrás: Szuez Film

A Nem vagyok a barátod és a Final Cut után Pálfi Györggyel is belevágtak egy harmadik közös filmbe, de a többévnyi tervezgetés után a Toldi finanszírozásától végül elállt a Filmalap. „Megalapozott, de nem jó döntést hozott a Filmalap” – nyilatkozta nekünk két éve Angelusz.

„Meggyőződésem, hogy ők sem jó szívvel határoztak így, és a mai napig vacillálnak. Pálfi György képes lenne megrendezni ezt a filmet, sőt majdnem ő képes erre a hazai filmes porondon egyedül. Ehhez a Toldi-hoz ugyanis nemcsak tehetség, hanem bátorság és motiváció is kell.”

Angelusz Iván producerként olyan filmek megszületésében vállalt még szerepet, mint a Zero, a Parkoló, a Nejem, nőm, csajom vagy az Intim fejlövés. Az 1945-öt jövőre mutatják be a magyar mozik, amely a 2. világháború vége után nem sokkal egy hegyaljai faluban játszódik. A település teljesen felbolydul két zsidó férfi érkezésének hírére. A film főszerepeiben Rudolf Pétert, Szabó Kimmel Tamást és Sztarenki Dórát láthatjuk majd. Angelusz számos dokumentum- és kisfilm gyártásában is részt vett.