Bucsi Réka LOVE című animációs filmjét díjazták a svédországi Uppsala nemzetközi rövidfilmfesztiválján, az elismerés automatikusan jelölést jelent az Európai Filmdíj rövidfilmes mezőnyében. A ma már több mint 3000 szakmabelit tömörítő Európai Filmakadémia évről évre 22 kategóriában díjazza az európai filmgyártás legjobbjait.

Legutóbb olyan magyar alkotásokat jelöltek Európai Filmdíjra, mint Szabó Simon Fal, Till Attila Csicska és Szimler Bálint Itt vagyok című kisfilmjei. 2006-ban Kenyeres Bálint el is nyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját Before Dawn című alkotásáért, a legelső magyar díjazott Gyarmathy Lívia volt A mi gólyánk című rendezésével 2000-ben.

A LOVE februárban debütált a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában, észak-amerikai premierjét a rangos texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon tartották. A nemzetközi fesztiválmeghívások száma már a száz felé közelít, és a szombat estivel együtt tíz díj elnyerésénél tart a negyedórás magyar–francia animáció.

Bucsi Rékának a LOVE már sorban a második animációs kisfilmje, ami hatalmas sikereket ér el a világ filmfesztiváljain. A 28 éves rendező Symphony No. 42 című korábbi alkotása 2014-ben szintén a berlini filmfesztivál versenyprogramjában indult, majd rengeteg elnyert díj után az év végén az Oscar-döntőbe került, azaz rákerült arra a tízes listára, amiből az Oscar-díjra jelölt öt alkotást választották ki később.

Bucsi RékaForrás: Bucsi Réka

A LOVE hamarosan látható lesz a köztévé műsorán, a mozikban pedig A vörös teknős című egész estés animáció kísérőfilmjeként vetítik a Mozinet forgalmazásában januárban.