Mike Mills a nagyszerűen sikerült Ujj-szopó után visszatért a felnőtté válás témaköréhez, csak most egy egyedülálló anya szemszögéből mutatja meg, milyen is egy kamasz fiút felnevelni. A 20th Century Women című filmben az Annette Bening által alakított Dorothea két másik nő segítségét kéri ahhoz, hogy „jó ember” válhasson a fiából, Jamie-ből. Greta Gerwig szabad szellemű punk művészként, Elle Fanning pedig egy korához képest bölcs tinédzserként igazgatja majd Jamie életét.

Dorothea szerint nincs szükség férfira Jamie felneveléséhez, és a nők által uralt előzetesből is az derül ki, hogy remek nevelőket kapott maga mellé a fiú (Lucas Jade Zumann). Billy Crudupnak egészen az előzetes végéig várnia kell, hogy megszólalhasson, de akkor aztán elmondja, milyen is az igazi szex. A karakterek színes forgatagából a rendező szándéka szerint idővel az is ki fog rajzolódni, milyen is volt az élet 1979-ben Kaliforniában, milyen gondolatok foglalkoztatták akkoriban az embereket.

Annette Bening a 20th Century Women című filmbenForrás: A24

A 20th Century Women olyan alkotásnak tűnik, amely úgy szól az élet értelméről, hogy közben nem válik bölcselkedővé. Könnyed, néha vidám, máskor melankolikus filmnek ígérkezik, amely akár még az Oscarért folyó versenybe is beleszólhat.

Jelenleg Emma Stone és Natalie Portman a két fő esélyes a legjobb női főszereplő díjára, de Beninget sem szabad leírni, akit már négyszer jelöltek Oscarra. Lehet, hogy az Akadémia most látja elérkezettnek az időt ahhoz, hogy szobrot is adjon neki? Mike Mills filmjét december 25-én mutatják be Amerikában.

Moziplakát a 20th Century Women című filmhezForrás: A24