A Trainspotting folytatásának első igazi előzetesében egymást fürkészve, távolságtartóan fogadja egymást Renton (Ewan McGregor) és Sick Boy (Jonny Lee Miller). Mi történt veled az elmúlt húsz évben?”  – kérdezi az egyik régi barát a másiktól, és pontosan e miatt a kérdés miatt várjuk nagyon az új filmet. Ezek a drogos, felelőtlen, gyakran kiállhatatlan srácok hozzátartoztak a fiatalságunkhoz, még jó, hogy érdekel minket, hogy lett belőlük unalmas felnőtt, hogyan maradtak egyáltalán életben. 

A T2 Trainspotting kedvcsinálója egyrészt lehengerlően nosztalgikus – rögtön kedvet kaptam újranézni az első részt –, másrészt viszont nem ragadt a múltban, megmutatja, hogy a srácok megváltoztak, és a világ is körülöttük. Renton legendás monológját is újból meghallgathatjuk – de most már a 21. századhoz igazítva: Válaszd az életet, válaszd a Facebookot, a Twittert és az Instagramot, és reménykedj, hogy valakit, valahol érdekelsz.” 

Az elmúlt húsz évben a karakterek többsége lenyugodott: Sick Boy bárt üzemeltet, Renton megkomolyodott, Diane (Kelly MacDonald) irodista lett, egyedül Begbie (Robert Carlyle) nem változott semmit, ugyanolyan közveszélyes őrült most is. 

Robert Carlyle a Trainspotting 2 című filmbenForrás: InterCom

Renton azt mondja, nem lövi már magát heroinnal, de a trailer alapján drogok széles választékát fogják magukba nyomni: a kocsma közepén azt hallucinálják, hogy gólt ünneplő futballisták, az előzetes legdrámaibb pillanatában pedig Spud (Ewen Bremner) egy tízemeletes lakóház tetejéről szédül le. 

A kedvcsináló második felében a túlzásba vitt droghasználat mellett az erőszak is elharapódzik, egy villanásnyira még egy fejére húzott zacskó alatt fuldokló férfit is láthatunk. Rentonék megint valami nagyon zűrös ügybe keveredtek. A srácok felnőttek, de azért az első rész önpusztító energikusságát a folytatásba is átmentette Danny Boyle rendező. 

Ewan McGregor és Ewen Bremner a Trainspotting 2 című filmbenForrás: InterCom

Látszik, hogy komolyan elgondolkodtak azon, hogy húsz évvel később hol tarthatnak az életben a Trainspotting főszereplői, és mi ennek nagyon örülünk. Az előzetes minden képéről az sugárzik, hogy ez nem egy pénzéhségből elkövetett folytatás, hanem mindenkit őszintén érdekelt a srácok sorsa. 

Irvine Welsh 2002-ben megírta a történet folytatását Pornó címmel, ebben a srácok útja tíz évvel később keresztezi egymást, de a második rész nem ennek a regénynek lesz az adaptációja, hanem egy teljesen új sztorit láthatunk majd, amit John Hodge forgatókönyvíró agyalt ki. A T2 Trainspotting-ot január 27-én mutatják be a brit mozikban, és nem sokkal később nálunk is elkezdik vetíteni.