Kamaszkorunk legszebb mellei – Daryl Hannah

2016.11.05. 01:06

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Daryl Hannah extrém külsejű replikánsként szaltózott be az életünkbe a Szárnyas fejvadászban, utána pedig többször is félreérthetetlen jelét adta annak, hogy imád meztelenül fürdözni. Egy kukkoló indiánt, egy francia régészlányt és Tom Hankset egyaránt megigézte észbontó alakjával.

#102 - Daryl Hannah (Nyári szeretők, Vakmerő, A nagy csobbanás, Játék az Úristen pályáján, A Kék Iguána bár)

Daryl Hannah a Szárnyas fejvadász-szal alapozta meg a karrierjét: egyedi sminket viselő, akrobatikus mozgású replikánsként a film egyik legemlékezetesebb mellékszereplőjeként vetette észre magát. Társaival egyetemben ő is teljes életre vágyott. Androidként ez nem adatott meg neki, színészként viszont irigylésre méltó pályát futott be a nyolcvanas években. 1986-ban már az évtized egyik legnagyobb hatású filmjében, a Tőzsdecápák-ban volt látható Charlie Sheen és Michael Douglas partnereként.

Daryl Hannah a Szárnyas fejvadász és a Tőzsdecápák című filmbenForrás: Mokép / InterCom

De ne szaladjunk ennyire előre. A Szárnyas fejvadász rögtön egy főszerephez juttatta Daryl Hannah-t: a Santorini szigetén játszódó Nyári szeretők-ben olyan természetességgel mutatkozik ruha nélkül, mintha a fél életét nudista strandokon töltötte volna. A Grease és a Kék lagúna rendezőjét, Randal Kleisert a francia vígjátékok inspirálták, amelyekben a pucérkodás és az édeshármas egyáltalán nem számított különösebben merész dolognak.

Hannah és Peter Gallagher egy amerikai párt alakítanak a filmben, akik hamar magukévá teszik a Santorinin üdülő fiatalok bohém életfelfogását, és egy francia régészlánnyal (Valerie Quennessen) háromtagú alkalmi közösséget alakítanak. Együtt napoznak, úszkálnak, élvezik a nyarat, és együtt bújnak ágyba. Ez már így leírva is nagyon csábító, de a nyúlánk alkatú, ártatlanságot sugárzó, a film 1982-es premierjekor még csak huszonkét éves Hannah miatt mindez álomszerűvé válik.

Valerie Quennessen, Peter Gallagher és Daryl Hannah a Nyári szeretőkhöz készült promóképenForrás: VICO

A legtöbb sztárhoz hasonlóan a szőke színésznőnek is megvan a maga tinifilmje, csak éppen az 1984-es Vakmerő-re (Reckless) már alig emlékszik valaki. Pedig kifejezetten tetszetős jelenet, amikor a vagány motoros gimnazistát játszó Aidan Quinn és a cheerleadert megformáló Hannah dúlják fel a középiskolájukat Kim Wilde legnagyobb slágerétől, a Kids in Americá-tól megvadulva. Ráadásul ez csak előjáték a medencében kezdődő érzéki szexhez.

Hannah A nagy csobbanás című romantikus vígjátékban egy sellőlányt alakított, aki Tom Hanks kedvéért maga mögött hagyta az óceánt, és New Yorkba költözött. Ez a felnőtteknek szóló mese 1984 tizedik legsikeresebb alkotása volt Amerikában, a szőke hajú színésznő rögtön felkapott sztárrá vált miatta. Cuki mesefigura helyett vonzó nőként ábrázolták a hableányt, aki a Szabadság-szobor lábánál keltett nagy feltűnést, amikor meztelenül kisétált a vízből.

Tom Hanks végül a sellőt és a tenger alatti életet választja, és Hannah-t elnézve a legtöbb, romantikus lelkületű ember ugyanúgy eldobott volna mindent, csak hogy ezzel a mesebeli teremténnyel élhesse le az életét.

Hannah a nyolcvanas években aratta a legnagyobb sikereit, a már említett Szárnyas fejvadász és Tőzsdecápák mellett a Törvényszéki héják-ban Robert Redford és Debra Winger egyenrangú partnere volt, az Acélmagnóliák-ban pedig olyan nagyágyúk mellett is megállta a helyét, mint Sally Field, Julia Roberts, Dolly Parton és Shirley MacLaine. Ráadásul ebben a filmben először a szépségére sem tudott támaszkodni, ugyanis egy komplexusos nőt alakított – előnytelen frizurával, rémes szemüvegben.

Daryl Hannah és Dolly Parton az Acélmagnóliák című filmbenForrás: Intervideo

Az 1989-es Bűnök és vétkek-ben Woody Allen rendezte, olyan kicsi volt a szerepe, hogy a végefőcímben ki sem írták a nevét (egy partijelenetben tűnik csak fel, őrjítő vörös miniruhában), ennek ellenére a The New Yorker befolyásos kritikusa, Pauline Kael kitért rá a recenciójában, és azt írta, hogy „Hannah annyira buja jelenség, hogy szinte megakasztja a filmet”.

Daryl Hannah a Bűnök és vétkek című filmbenForrás: InterCom

A kilencvenes években aztán vakvágányra futott a karrierje. A szomszéd nője mindig zöldebb című vígjátékban és folytatásában még eljátszhatta Jack Lemmon lányát, de az évtized második felében már egyre gyakrabban szegődött el tévéfilmekhez  és sorozatokhoz, ami akkoriban még a lecsúszás biztos jele volt.

Az 1991-es Játék az Úristen pályáján című háromórás brazil dráma még egy ambiciózus lépés volt a részéről, de a film aztán irtózatosan nagyot bukott a mozipénztáraknál. Az mindenesetre ismét kiderült belőle, hogy Hannah imád meztelenül úszkálni, később pedig az észvesztően hosszú combjain ámuldozhatunk. Érdekesség, hogy a szőke nőt megleső indiánt valójában egy amerikai színész, többek között A szakasz-ból és az Eredet-ből ismert Tom Berenger játszotta.

Demi Moore és Elizabeth Berkley után, de még Jessica Biel és Marisa Tomei előtt Daryl Hannah is úgy döntött, hogy egy sztriptiztáncos eljátszásával visz új színt a karrierjébe. A színésznő meggyőzően tekeredett rá a rúdra, és a táncosnők életében is annyira elmerült, hogy még egy dokumentumfilmet is készített róluk, de ennek ellenére A Kék Iguána bár nem sok vizet zavart: a Sztriptíz-zel és a Showgirls-zel ellentétben nem lett hangos bukás a vége, viszont nem is lendítette előre Hannah karrierjét, ahogy azt a Marisa Tomeire nagy figyelmet zúdító A pankrátor tette.

A lassanként eltűnő színésznőt Quentin Tarantino fedezte fel megint, akinek élete egyik legjobb szerepét köszönhette. Hannah játszotta el a félszemű bérgyilkosnőt, Elle Drivert a Kill Bill első és második részében. Uma Thurman bosszúhadjáratának a sikerét azonban nem tudta meglovagolni, a későbbiekben is feledhető B-filmekben tűnt fel, még Sas Tamás egyik béna romantikus vígjátékához, az S.O.S. Love!-hoz is leszerződött.

Quentin Tarantino és Daryl Hannah a Kill Bill forgatásánForrás: Best Hollywood

Az utóbbi tíz-tizenöt évben Hannah-nak a színészet már csak pénzkereseti forrása, az igazi szenvedélye a természetvédelem lett. Már többször bevitték a rendőrök, miközben zöld ügyekért tüntetett: 2013-ben a Fehér Ház előtt tiltakozott egy Kanadát Texasszal összekötő olajvezeték kibővítése ellen, többek között ennek az akciójának is letartóztatás lett a vége.

Daryl Hannah hátrabilincselt kézzel 2013-ban WashingtonbanForrás: AFP/2013 Getty Images/Leigh Vogel

Cikksorozatunk korábbi részei:

#101 - Mary Elizabeth Mastrantonio
#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates