Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A francia Carole Bouquet nem tartozik a legismertebb Bond-lányok közé, ám karrierje során elnyerte a César-díjat, és számos filmben játszott együtt Gerard Depardieu-vel, akivel a való életben is egy párt alkottak. Legendás rendező filmjében bolondította meg pompás kebleivel a férfiakat, elmegyógyintézeti páciensként vetkőzött meztelenre.

#103 - Carole Bouquet (A vágy titokzatos tárgya, Il cappotto di Astrakan, Tag der Idioten, Szigorúan bizalmas)

A Chanel-modell és színésznő 24 évesen kapott szerepet a tizenkettedik Bond-filmben, az 1981-es Szigorúan bizalmas-ban, és a hazáján kívül igazán csak ebből az egy alkotásból ismerheti a nagyközönség.

Ám az arisztokratikus, nemes arcélű, hűvös alabástrom szépség már jóval azelőtt komoly szerepeket fogott ki magának, hogy Roger Moore-nak tette volna a szépet.

Carole Bouquet és Roger Moore a Szigorúan bizalmas című filmbenForrás: InterCom

A francia színiakadémián tanult, amikor egy szereplőválogató kiszúrta az utcán, és 18 évesen megkapta első szerepét Luis Buñuel utolsó filmjében, az 1977-es A vágy titokzatos tárgyá­-ban, amelyben egy jómódú, középkorú férfit kerget az őrületbe szenvtelen, megfejthetetlen spanyol csábítóként. Conchita csak hitegeti a vágyba szinte beleőrülő férfit: tükör előtt vetkőzik meztelenre, és kérdezgeti, szépnek tartja-e a férfi, ám amikor az megfogja a mellét, közli, „ez nekem most nem jelent semmit”.

„Nem fogom önt szeretni ma este, Matthieu” – utasítja el választékosan, aztán mégis bebújik vele az ágyba, ám ekkor, a célhoz közel éri csak igazi meglepetés a csávót: a nő ugyanis házi készítésű erényövet visel. Érdekesség, hogy Conchitát két színésznő felváltva játssza a szürrealista rendező filmjében, van, hogy jelenet közben cserélnek helyet. A New York Times kritikusa a fiatal Rita Hayworthhöz hasonlította Bouquet-t.

Egy évre rá az Il cappotto di Astrakan című 1978-as filmben tűnik fel meztelenül – a jelenet nem különösebben érdekfeszítő, de Bouquet érdemeihez nem férhet kétség. Bebújik egy fickó mellé az ágyba, a háttérben ropog a tűz, és már egymáséi lennének, amikor nyikorogva kinyílik a szekrényajtó, és halálra rémülnek egy kabát látványától. Egyből lelohad a vágyuk.

1981-ben egy német nyelvű filmben, a Tag der Idioten-ben alakította a főszerepet, egy elmegyógyintézetbe vonuló, mentális betegséggel küzdő nőt. Az első jelenetben egy békésen szundikáló srác lakásán nézelődik pucéran, impozáns szeméremszőrzettel. Lesöpri az asztalról a papírokat, ruhákat hajigál, könyvet olvasgat, félreteszi a telefont, aztán dolga végeztével magára hagyja gyanútlan lovagját. Utána már a pszichiátrián látjuk viszont, feltehetőleg most érkezhet az intézetbe: megmosdatják, levágják a haját. Elkenődött rúzzsal, a kád peremére állva réved a távolba.

Utoljára hagytuk a Bond-filmet, ahol vetkőzni ugyan nem vetkőzik, de szoborszerű szépségéről mégiscsak tanúbizonyságot tesz. Karaktere, Melina azért szegődik Bond mellé, mert a szuperkém által üldözött gonosztevők lemészárolták a családját, és bosszút akar állni értük. Bouquet fehér ruhában szenved látványosan a véres holttestek között, rendkívül mesterkélten bámulva a kamerába, amely ráközelít zöld szemeire.

Carole Bouquet szemei a Szigorúan bizalmas című filmbenForrás: InterCom

Nem valami emlékezetes alakítás, Bond-filmes összeállításunkban kollégám így jellemezte Bouquet színészi jelenlétét: „Az a fajta baba, aki még kacsintani sem tud, és persze pont vele van egy csomó romantikus jelenet.” Viszont van egy zöld papagája, Max, ennél többet aligha lehet elmondani róla. Maga Bouquet elég velősen nyilatkozott a forgatási emlékeiről: „Nem élveztem.”

Az elmúlt harmincöt évben folyamatosan játszott francia nyelvű mozifilmekben, tévében, színpadon. Az 1989-es Túl szép hozzád-ban nyújtott alakításáért odaítélték neki a legjobb színésznőnek járó César-díjat, és volt egy rövid jelenése a New York-i történetek című antológiafilm Francis Ford Coppola rendezte fejezetében.

Carole Bouquet átveszi a César-díjat az 1990-es díjkiosztónForrás: AFP/Pierre Verdy

A magyar nézők láthatták még Jean Reno 2001-es akció-vígjátékában, a Wasabi – Mar, mint a mustár-ban, a Szex és New York sorozatzáró epizódjában egy rövid cameóban, illetve a Rosemary gyermeke tavalyelőtti NBC-s tévéadaptációjában, Zoe Saldana oldalán.

Zoe Saldana, Carole Bouquet és Jason Isaacs a Rosemary gyermeke című tévéfilmbenForrás: NBC

2014-ben meghívták a cannes-i filmfesztivál zsűrijébe, többek között Jane Campionnal, Sofia Coppolával, Willem Dafoe-val és Nicolas Winding Refnnel együtt döntötte el, hogy a nézőbüntető, háromórás Téli álom című török dráma kapja a fődíjat abban az évben.

Nicolas Winding Refn, Carole Bouquet és Jane Campion a 2014-es cannes-i filmfesztiválonForrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Magánélete is tartogat pár érdekes adalékot. Első nagy szerelme, a gyógyszer-túladagolásban fiatalon elhunyt, hírhedten hedonista Jean-Pierre Rassam például A nagy zabálás és a Tess producere volt. Úgy tűnik, vonzódik a balhés figurákhoz, mert Gérard Depardieu-vel is tíz évig együtt voltak, 1996-tól 2005-ig. Ez alatt az idő alatt szenvedett a színész motorbalesetet részeg gyorshajtás következtében, és végeztek rajta életmentő szívműtétet.

Leonardo DiCaprio, Carole Bouquet, Gerard Depardieu és Judith Godreche az 1997-es cannes-i filmfesztivál zárógálájánForrás: AFP/Michel Gangne

Bouquet aktív közéleti tevékenységet folytat, bántalmazott gyerekekkel foglalkozik, valamint 2007-ben személyesen tárgyalt Nicolas Sarkozyvel szociális lakhatással kapcsolatos ügyekben. Egy másik francia elnökhöz is fűződik érdekes sztorija: François Mitterrand a nyolcvanas évek közepén egy éven keresztül lehallgattatta a telefonját.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#102 - Daryl Hannah
#101 - Mary Elizabeth Mastrantonio
#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates