Till Attila filmje hét díjat is nyert a hétvégén

2016.11.14. 11:39

A Tiszta szívvelt Görögországban, Franciaországban és Németországban is rangos nemzetközi filmfesztiválok díjazták.

Vasárnap este Szaloniki patinás nemzetközi filmfesztiváljának, továbbá – franciaországi premierje alkalmával – Arras filmes seregszemléjének is kiemelkedő nyertese lett Till Attila Tiszta szívvel című filmje.

Till Attila videós köszönőbeszédet küldött Szalonikibe, amit lejátszottak a díjkiosztó gálánForrás: filmfestivalgr Instagram

Az Oscar-díjra is nevezett magyar alkotás nyerte az 57. szaloniki filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Arany Alexandert. Az Amir Naderi iráni filmrendező vezette zsűri a legjobb férfi színész díját is Tilla filmjének ítélte, megosztva a három főhőst alakító színészek – Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám – között.

Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám a Tiszta szívvel című filmbenForrás: A Company Hungary

Ugyanezen az estén a franciaországi Arras filmfesztiválja is elsöprő magyar sikerrel zárult, ugyanis a Tiszta szívvel hozta el a filmkritikus zsűri díját, a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri „Regards jeunes” díját is. A trófeákat Gothár Márton, a film vágója személyesen vette át a díjátadón.

A kerekesszékes bérgyilkosbandáról szóló magyar mozifilmet szombat este a cottbusi fesztiválon a nagyvilág filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrije díjazta. Az indoklásban kiemelték, hogy a Tiszta szívvel „hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte”. Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbusban.

A Tiszta szívvel ezeket a díjakat nyerte a hétvégén

  • Arany Alexander nevű fődíj (szaloniki filmfesztivál)
  • Legjobb férfi színész díja (szaloniki filmfesztivál)
  • Közönségdíj (Arras filmfesztivál)
  • Ifjúsági zsűri díja (Arras filmfesztivál)
  • Filmkritikusi zsűri díja (Arras filmfesztivál)
  • FIPRESCI-díj (Cottbus filmfesztivál)
  • Ökumenikus zsűri díja (Cottbus filmfesztivál)

Hajdu Szabolcs Karlovy Vary-fődíjas Ernelláék Farkaséknál című alkotásáért a legjobb rendező díját nyerte el a németországi filmfesztiválon, melyet november 8–13. között 26. alkalommal rendeztek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK