Premierek mellett az elmúlt 20 év legnépszerűbb filmjei is az Izraeli Filmhéten

Vágólapra másolva!
A 20. Izraeli Filmhéten a 2016-os premierek mellett az elmúlt 20 év legnépszerűbb filmjei kerülnek vetítésre december 1-7. között.
Vágólapra másolva!

A filmek bemutatják, hogy az izraeli társadalomnak napi harcot kell folytatnia olyan morális kérdésekkel, amelyekkel más nemzeteknek csak ritkán kell foglalkozniuk. A 20. Izraeli Filmhéten több ingyenes vetítés is lesz, és

a Puskin Mozi mellett két új helyszín is bemutatkozik: a „Dancing Arabs" és az „Apánk" a Mazel Tov étteremben nézhető meg december 4-én. A „Válólevél" pedig a Francia Intézetben december 5-én.

A filmgéten megtekinthető alkotások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a történetírás lencséjén keresztül lássuk Izraelt, hogy hogyan alakult ki és változott meg a társadalma, és hogyan fejlődtek ki az erőszak nyomai a mindennapokban.

Ingyenes vetítés lesz november 16-án

A filmhét bevezetője egy ingyenes vetítés lesz november 16-án.

Az Oscar-díjra is jelölt „Az izraeli titkosszolgálat titkai" című film készítőit a valóság vezette arra, hogy filmre vigyék a titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének történetét,

az élet és halál dilemmáját, az iszlám terrorizmussal folytatott harcot.

A filmek közül az „Apánk" a célirányos erőszak társadalom felé történő terjedését ismerteti, az "Egy hét és egy nap" pedig ennek a következményeit tárja a nézők elé. A filmhéten olyan optimista vígjátékok is vetítésre kerülnek, mint például a "Csakis New Yorkban" vagy "A világ végén balra".

Az idei év válogatásának célja az is, hogy tisztelegjen az izraeli modern filmművészet két nagyasszonya, a nemrég elhunyt, nemzetközi hírű rendező és színésznő, Ronit Elkabetz, valamint a díszvendég, Evgenia Dodina előtt.