Megérkezett az első előzetes a Menedék (The Zookeeper's Wife) című érzelmes drámához, amelynek főbb szerepeit a kétszeres Oscar-jelölt Jessica Chastain, az Alabama és Monroe-ból ismerős Johan Heldenbergh, és a legutóbb az Amerika kapitány: Polgárháború főgonoszaként látott Daniel Brühl alakítja.

Az 1930-as évek végén játszódó, valós történetben a varsói állatkertet vezető Jan Żabiński (Heldenbergh) és felesége, Antonina (Chastain) a létesítmény területén a helyi gettóból megszökött zsidókat bújtatja el. A férjes asszony körül ott sertepertél egy Lutz Heck nevű náci tiszt (Brühl), aki látszólag fülig szerelmes belé, a nő pedig kihasználja a férfi érzéseit, és próbál időt nyerni, hogy a mentőakció ne lepleződjön le a háború vége előtt.

Jessica Chastain a Menedék című filmbenForrás: Focus Features

A történelemkönyvekből (vagyis a Wikipediáról) tudjuk, hogy Żabińskiék sikerrel jártak, és az évek során több mint 300 zsidó embert mentettek meg a biztos haláltól.

A forgatókönyv alapjául Diane Ackerman azonos című dokumentumregénye szolgált, a filmet az új-zélandi Niki Caro rendezte, a forgatás Varsó helyett prágai helyszíneken zajlott. Caro korábban A bálnalovas és a Kőkemény Minnesota című alkotása női főszereplőjéből (Keisha Castle-Hughesból és Charlize Theronból) is Oscar-jelölt alakítást csikart ki, Chastaint ezért a szerepéért azonban még ne várjuk a jövő februári díjkiosztó jelöltjei közé, ugyanis a Menedék csak a gála után egy hónappal, 2017 március 31-én kerül majd az amerikai mozikba. A magyarországi bemutató egy nappal korábban lesz.

A Menedék című film plakátjaForrás: Focus Features