Kamaszkorunk legszebb mellei - Linda Fiorentino

2016.11.18. 19:15

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Linda Fiorentinónak különlegesen nagy tehetsége van a férfiak elbolondításához. A legtöbben a Men In Black dögös kórboncnokaként ismerik, de legnagyobb sajnálatunkra kimaradt a többi részből. Elvette a Vészhelyzet Green doktorának a szüzességét, szenvedélyes szexbe bonyolódott Charlie Sheennel, és életre keltette Joe Eszterhas egyik legtitokzatosabb női karakterét.

#104 - Linda Fiorentino (Megvagy!, Lidérces órák, A modernek, A pokol angyala, Végső csábítás, Jade)

Nem a méret a lényeg – bizonyítja be a régi igazságot Linda Fiorentino, akinek ugyan nincsenek nagy mellei, de úgy el tudja bolondítani a férfiakat, hogy azok aztán a nevükre sem emlékeznek. A legtöbben a Men In Black – Sötét zsaruk dögös kórboncnokaként ismerhetik őt, legemlékezetesebb szerepében azonban egy gátlástalan ördögi nőt formált meg, aki a csáberejét felhasználva érte el a célját, és döntötte romba több férfi szerelmét. Aki egyszer is látta a Végső csábítás-t, sosem fogja elfeledni, mlyen vadító és gátlástalan tud lenni Fiorentino.

Linda Fiorentino a Men In Black – Sötét zsaruk című filmbenForrás: InterCom

Linda Fiorentino karrierje 1985-ben indult be, amikor egymás után három filmben tűnt fel, és a szerepek hasonlósága miatt rögtön el is könyvelték őt férfifaló csábítónak. A Megőrülök érted-ben idősebb nőként egy gimnazista srácba lett szerelmes, akit Matthew Modine alakított, majd a Megvagy! című akciókomédiában a Vészhelyzet Green doktorának, Anthony Edwardsnak vette el a szüzességét.

Edwards egy Európában kiránduló egyetemistát játszott el, aki tudtán kívül egy életveszélyes kémjátszmába keveredett bele. Eleinte csak annyit érzékel belőle, hogy egy szexi szláv akcentussal beszélő nő cukinak találja a tapasztalatlanságát, és felveti, hogy ezt a szexdolgot még örömmel gyakorolná vele.

Linda Fiorentino és Anthony Edwards a Megvagy! című filmbenForrás: Mokép

Ugyanebben az évben Martin Scorsese rendezővel is együtt dolgozott, a legpontosabban egy éjszaka játszódó lázálomként leírható Lidérces órák-ban egy vadítóan kinéző szobrászt alakított, aki mindent megtett azért, hogy a főszereplőről levarázsolja az inget, később pedig egy oszlophoz kötözve fogadta a visszatérő vendéget.

A modernek című dráma a húszas évek Párizsába, az elveszett nemzedék által benépesített kávézók és hotelek világába kalauzol el, ahol többek között Ernest Hemingway-jel vagy F. Scott Fitzgeralddal is össze lehetett akadni – ezt a varázslatos miliőt többek között Woody Allen is megjelenítette az Éjfélkor Párizsban című vígjátékában.

Linda Fiorentino az 1988-as velencei filmfesztiválon, ahol A modernek című filmje debütáltForrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

Linda Fiorentino a régi és a jelenlegi férje között ingázó nőként tűnik fel a filmben: mindkét férfi bemászik hozzá a kádba, de az együttlét további alakulása nem is lehetne különbözőbb. Miután a mostani férje durván odanyomja a kád széléhez, és fájdalmat okoz neki, Keith Carradine-t már így oktatja: „Ne a kádban. Bízz bennem.”

Hiába játszott együtt John Travoltával a Rock’n’Roll sztori-ban, a színésznő karrierje megtorpant a kilencvenes évek elejére, és félő volt, hogy az ígéretes kezdet után eltűnik a süllyesztőben. A tévéfilmnek készült A pokol angyala sem növelte az ázsióját, amelyben egy motoros banda közé beépült zsaru barátnőjét alakította.

Fiorentino a dákó simogatásával és a vágyakozó pillantásaival a napnál is világosabb jelzéseket küldött a földön fekvő férfi felé, és Charlie Sheen tudta is, hogy mi a dolga – egy vágással később már felhevülve szedik le egymásról a ruhát.

A nagy áttörést egy 1994-es ördögi neonoir, a Végső csábítás hozta el a számára, amelyben akkorát alakított, hogy a legtöbb kritikus, köztük a Pulitzer-díjas Roger Ebert is Oscarért kiáltott. Sajnos a színésznőt nem lehetett a díjra jelölni, mivel a filmet először az HBO-n adták le, utána jutott csak el a mozikba, és ez kizáró tényező az Akadémia szabályzata szerint.

Linda Fiorentino és Peter Berg a Végső csábítás című filmbenForrás: Flamex

Fiorentino úgy játszik a férfiakkal a filmben, mint egy gyerek a játék katonáival, erkölcsi aggályai nincsenek, felhasználja, aztán eldobja őket. Ellopja a férje pénzét, felszívódik, majd elcsábít egy kisvárosi lúzert, akivel a kocsi hátsó terében fekszik le először, és közben azt kiabálja nevetve, hogy „kibaszott kurva vagyok”.

A karakter a férfi és a női nézőkre egyaránt nagy hatást gyakorolt. Csomó olyan randiban volt része a színésznőnek, ahol a férfi csalódottan vette tudomásul, hogy Fiorentino valójában nem egy önző, perverz álmaikat valóra váltó ribanc, hanem egy kedves nő.  Egy fogorvosnő azt mesélte neki, hogy a Végső csábítás adta neki az ötletet, hogy otthon kurvásan viselkedjen a fiújával. Azt is hozzátette, hogy már nagyon régen nem volt olyan jó a szex, mint aznap este.

A Végső csábítás után felkapott színésznő lett, akiben mindenki egy manipulatív, a férfiakat könyörtelenül kihasználó femme fatale-t látott, így hát egyenes út vezetett ahhoz, hogy főszerepet kapjon egy Joe Eszterhas által írt erotikus thrillerben. A Jade azonban nem tudta megismételni az Elemi ösztön bombasikerét, sőt, irtózatosan nagyot hasalt az amerikai mozikban.

Linda Fiorentino és Chazz Palminteri a Jade című filmbenForrás: InterCom

Fiorentino egy tehetős pszichológust játszik a Jade-ben, aki titokban luxuskurvának állt, és a műfaj szabálykönyvét követve végig azt lebegtetik, hogy akár ő is lehet a gyilkos. Pucérkodásból bőven jutott a filmbe, először egy videofelvételt fürkészve szembesülhetünk a pszichológus titkos életével, majd később azt is megnézhetjük, ahogy teljesíti a befolyásos ügyfelei perverz kívánságait.

Nem igazán tudta kihasználni, hogy ebben az időszakban megnövekedett iránta a kereslet. Rossz lóra tett a Jade-del, utána pedig újra összeállt a Végső csábítás rendezőjével, John Dahllal, de hiába kapta második közös filmjük a Felejthetetlen címet, ez a furcsa sci-fi/krimi hibrid minden volt, csak az nem.

Linda Fiorentino és Ray Liotta a Felejthetetlen című filmbenForrás: Flamex

A legtöbben a Men In Black – Sötét zsaruk női főszereplőjeként emlékezhetnek a színésznőre, aki az anekdota szerint pókeren nyerte meg a szexi, Will Smithre rámozduló kórboncnok szerepét Barry Sonnenfeld rendezőtől. Ugyan az első rész végére öltönyös ügynökké vált, de nem jött be neki a hollywoodi szuperprodukciókkal járó lelketlen pörgés, ezért a folytatásban már nem tért vissza.

Linda Fiorentino és Paul Newman a Pénzt és életet című filmbenForrás: InterCom

Fiorentino még játszott a Kevin Smith 1999-es vallási szatírájában, a Dogmá-ban, de rossz hangulatú volt a forgatás, folyton összeakasztották az agancsukat a rendezővel. A Pénzt és életet című krimiben Paul Newmannal osztozott a vásznon, de aztán a kétezres évek elején hátat fordított Hollywoodnak. Utolsó stúdiófilmjében, a tizennégy évvel ezelőtti Mozdulatlan túsz-ban Wesley Snipes tartotta sakkban egy távcsöves puskával.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#103 - Carole Buquet
#102 - Daryl Hannah
#101 - Mary Elizabeth Mastrantonio
#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates