Magyarország a Tiszta szívvel-lel vesz részt a jövő évi Oscar-versenyben, de Till Attila kerekesszékes gengszterfilmjének esélyeit egészen mostanáig fájdalmasan behatárolta az, hogy nem rendelkezik amerikai forgalmazóval. Azonban csütörtökön este a Variety robbantotta a hírt, hogy a Kino Lorber nevű menő amerikai forgalmazó megvásárolta a magyar film jogait.

Fekete Ádám, Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán a Tiszta szívvel című filmbenForrás: A Company Hungary

A 2009-ben alapított cég leginkább magas színvonalú, fesztiválnyertes művészfilmeket szokott bemutatni, a közelmúltban ők küldték az amerikai mozikba Godard legutóbbi remekművét, a cannes-i zsűridíjas Búcsú a nyelvtől-t, a Csadoros vérszívó című agyonajnározott iráni vámpíros westernt, illetve a két legutóbbi Arany Medve-díjas alkotást, a Tűz a tengeren-t és Taxi Teherán-t.

Hétéves fennállása óta a Kino Lorbernek öt filmje kapott Oscar-jelölést, de ami a legizgalmasabb velük kapcsolatban, hogy ők szerezték meg az utóbbi évtized legmeghökkentőbbnek tartott jelölését is.

2011-ben a legjobb idegen nyelvű film jelöltjei közé sikerült juttatniuk (Iñárritu Biutiful-ja, Villeneuve Felperzselt föld-je és a majdani nyertes, a dán Egy jobb világ mellé) a Kutyafog (Dogtooth) című zseniálisan beteg görög agymenést, ami pontosan az ellentéte azoknak az alkotásoknak, amilyeneket általában el szokott ismerni az Akadémia.

A Tiszta szívvel mögött tehát már egy lobbierős, csodákra is képes amerikai cég áll, aminek most körülbelül egy hónap áll rendelkezésére, hogy elterjessze Hollywoodban Tilla filmjének jó hírét. December közepén jelentik be ugyanis azt a tízes szűkített listát, amiről aztán majd kiválasztják a végső öt jelöltet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Az Oscar-jelöléseket 2017. január 24-én hozzák nyilvánosságra, a díjkiosztó február 26-án lesz a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Till Attila és Thuróczy Szabolcs a Tiszta szívvel forgatásánForrás: Laokoon Filmgroup

A Tiszta szívvel amerikai mozipremierjének pontos dátuma még nincs meg, de valamikor jövő tavasszal tervezik bemutatni a tengerentúlon.