Amióta rajzfilm létezik, a Macskafogó a legjobb

Macskafogó
Vágólapra másolva!
Idén lett harmincéves Nepp József és Ternovszky Béla kultikus rajzfilmje, a Macskafogó. A jeles évforduló megünneplésére – népi kezdeményezésre – tegnap este különleges vetítést tartottak a Toldi moziban, melynek résztvevői Grabowskiék alkotóival közösen tekinthették meg a filmet eredeti 35 mm-es kópiáról, majd utána a két házigazda, Szabó Simon és Farkas Franciska közreműködésével kérdezhettek is Ternovszky Béla rendezőtől, illetve több színésztől, akik a hangjukat kölcsönözték a mese szereplőinek.
Vágólapra másolva!

Az Origo Filmklub is jelen volt az eseményen. Sikerült beszélnünk a behódoló Safraneket alakító Haumann Péterrel, aki megosztotta velünk, melyik a kedvenc poénja a filmből. Nem meglepő módon, az, amikor kegyetlen főnöke, Teufel üdvözletét küldi a feleségének, mire Safranek, az örök csinovnyik, rezignált hangon csupán annyit felel: „Köszönöm, uram, de már egy éve önnel él.”

Haumann-nál is nagyobb lelkesedéssel áradozott a Macskafogó-ról Farkas Franciska színésznő, aki kerek perec kijelentette, szerinte

A kedvenc szállóigéjét firtató kérdésünkre a bőség zavarával küszködve nem is tudott válaszolni, látszott rajta, legszívesebben az egész filmet felmondta volna nekünk. Sőt, még egy kihívást is intézett a közönségnek: aki megdobja egy olyan idézettel a filmből, amit nem tud kapásból folytatni, azt meghívja egy italra.

A beszámolónkban szintén megszólaltatott Ternovszky másfél hónapja, az évforduló alkalmából készített nagyinterjúnkban azon kesergett, hogy a mai fiatalok mintha nem lennének vevők arra a fajta humorra, amin az ő generációja felnőtt, például Rejtő regényeire. Viszont reményét fejezte ki, hogy a Macskafogó-val azért talán még ma is sokan képben vannak.

Ternovszky Béla Fotó: Hirling Bálint - Origo

Megnyugodhat: a közönség lelkesedése, illetve Farkas példája bizonyítja, hogy még sok-sok nemzedék fogja tovább hagyományozni a szuperegér kalandjait.