Az Érkezés című sci-fi váratlan módokon dolgoztatja meg az ember agyát, a filmben szereplő CIA-tiszt például egy magyar kifejezést ír körbe, de nem mond ki, amikor arról beszél, hogy véleménye szerint lehetséges, hogy a földönkívüliek háborút akarnak szítani az egyes országok között. Egy hete írtuk meg, hogy a szalámitaktika szóra gondolt a bizalmatlan Halpern ügynök.

Amy Adams az Érkezés című filmbenForrás: InterCom

Honnan ismerhette ezt a szót Eric Heisserer forgatókönyvíró? A film alapjául szolgáló Életed története című novellában nem szerepelt, és Denis Villeneuve rendező sem szedhette fel a Szárnyas fejvadász 2049 magyarországi forgatásán, hiszen akkora már az Érkezés utómunkálatai folytak. A magát film- és sorozatfüggő geekként jellemző Ákosnak köszönhetően most már erre a kérdésre is tudjuk a választ, aki Twitteren kérdezte meg a forgatókönyvírót:

A szalámitaktika kifejezésre évekkel ezelőtt, kutatómunkája során talált rá, illetve azt is hozzátette, hogy édesapja történész. Kutatómunka pedig volt bőven Heisserer részéről, aki beleszeretett Ted Chiang novellájába, és utána évekig küzdött azért, hogy film készülhessen belőle. A Talkhouse-nak mesélt a forgatókönyv megírásának folyamatáról, nyelvészekkel és fizikusokkal töltött el sok időt, hogy megoldjon egy leküzdhetetlennek tűnő problémát.Olyan karaktereket kellett írnia, akik saját elmondása szerint jóval okosabbak nála, és éppen életük legnagyobb szellemi kihívásával szembesülnek.

A szalámitaktika kifejezést a magyar Wikipédia tanúsága szerint Rákosi Mátyás használta először, és a kommunista párt gyors hatalomra kerülése érdekében a többi párttal szemben alkalmazott magatartásának, politikai módszereinek köznyelvi elnevezése volt. 

Eric Heisserer az Érkezés Los Angeles-i premierjén november 6-ánForrás: AFP/Valerie Macon

A többi kelet-európai, szovjet befolyás alá került ország kommunista pártja is ezt a módszert alkalmazta. A forgatókönyvíró édesapja, Andrew J. Heisserer az ókori történelem professzora, de így is biztos, hogy nem ismeretlen számára a 20. századi európai történelem, és kiokosíthatta arról a fiát, hogyan „szalámizták fel” politikai ellenfeleiket, gyakran saját párttársaikat a kommunisták.