Az idei év tizedik legjobb nyitányát hozta össze a Legendás állatok és megfigyelésük Amerikában. Tudják, ez az első Harry Potter világában játszódó film, amiben nem szerepel a szemüveges varázslótanonc. 75 millió dollár három nap alatt első ránézésre szenzációs rajtnak tűnik, de a Forbes újságírója meggyőzően érvel amellett, hogy ennél több pénzben reménykedett a Warner.

Eddie Redmayne és Katherine Waterston a Legendás állatok és megfigyelésük című filmbenForrás: InterCom

Az eddigi Harry Potter-filmek mindegyike jobban startolt el, mint a Legendás állatok. Eddie Redmayne New York-i kalandja kétmillióval keresett kevesebbet, mint a sorozat legkevesebb pénzzel nyitó része, a Harry Potter és a Főnix rendje. A befejező epizód több mint kétszer annyit, 169 milliót keresett az első hétvégén, mint a Legendás állatok.

Ezt persze meg lehet magyarázni Daniel Radcliffe hiányával, csak azt érdemes hozzátenni, hogy egyáltalán nem volt törvényszerű, hogy ilyen drámai módon essen vissza a hétvégi bevétel a legutóbbi Potter-filmez képest. A hobbit első részéből is hiányzott A Gyűrűk Ura szereplőgárdájának túlnyomó többsége, mégis jobb hétvégi bevételt ért el a tengerentúlon, mint az első trilógia bármelyik része.

Ettől persze még óriási siker lesz a Legendás állatok és megfigyelésük: világszinten már 218 milliónál tart a film, szóval nevetve be fogja hozni a 195 milliós gyártási költségét, és szépen meg fog alapozni az elkövetkező négy résznek.

Eddie Redmayne örülhet, A félszemű-ből ismert Hailee Steinfeld The Edge of Seventeen című tinifilmje viszont hiába kapott ragyogó kritikákat – mi már nagyon várjuk, hogy láthassuk –, az előzetesen megsaccolt 8-10 millió helyett mindössze 4,8 milliót szedett össze. Katasztrófa nem történt azért, a film 7 millióba került, és most azért lehet szurkolni, hogy a közönség körében elterjedjen a The Edge of Seventeen jó híre, és még sokáig a műsoron tartsák.

Hailee Steinfeld és Woody Harrelson a The Edge of Seventeen című filmbenForrás: STX

2016 nem a bokszdrámák éve. Tavaly nagyot ment a Creed – Apollo fia, az idén viszont a Hands of Stone után a Miles Teller főszereplésével készült Bleed for This is elvérzett, mindössze 2,4 milliót gyűjtött a hétvégén.

A limitált bemutatók közül az Éjszakai ragadozók és az Oscar-esélyesnek tartott Manchester by the Sea szerepelt a legjobban, Amy Adams thrillere félmillió dollárt szedett össze 37 moziból, Casey Affleck drámája pedig négy moziból hozott el 241,230 dollárt. Mindkét filmet fokozatosan fogják szétteríteni Amerikában. 

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Legendás állatok és megfigyelésük ($75 / $75)
2. Doctor Strange ($17,7 / $181,5)
3. Trollok ($17,5 / $116,2)
4. Érkezés ($11,8 / $43,4)
5. Almost Christmas ($7 / $25,4)
6. A fegyvertelen katona ($6,8 / $42,9)
7. The Edge of Seventeen ($4,8 / $4,8)
8. Bleed for This ($2,4 / $2,4)
9. A könyvelő ($2,1 / $81,3)
10. Bezárva ($1,6 / $6)