A Brimstone című western előzetesének a végére akár olyan érzésünk is lehet, hogy tüzes vassal sütögettek közben, annyira kegyetlen, az embereket testileg és lelkileg is megnyomorító világ bomlik ki a filmben. „Óvakodjanak a hamis prófétáktól” – dörgi mély hangján a sebhelyes arcú Guy Pearce, de közben ő minden baj okozója a részben Magyarországon forgatott vadnyugati filmben, ő akar bosszút állni a néma lányt játszó Dakota Fanningen.

A Memento sztárja egy őrült prédikátort alakít, aki félreértelmezve a Biblia szavait válogatott szörnyűségeket követ el nőkkel szemben. Az engedelmes feleségét játszó Carice van Houtent egy száját eltakaró fémszerkezet viselésére kötelezi. „Azért vagyok így, hogy megbüntesselek” – mondja a szemét selyemkendővel eltakaró prostituáltnak, és biztosak lehetünk benne, hogy ami ezután következik, az durvább, mint bármi, ami A szürke ötven árnyalata univerzumában megtörtént.

Guy Pearce a Brimstone című filmbenForrás: Paradiso Entertainment

A Brimstone (magyarul kénkövet jelent a cím) négy fejezetből áll, amiket eltérő évszakokban, négy különböző európai országban vettek fel. A két főszereplő, Guy Pearce és Dakota Fanning múlt télen egy hónapot töltöttek Magyarországon, és Borsodban forgatták le a film egyik epizódját.

A kritikák alapján a western extrém erőszakossága sok nézőt el fog ijeszteni, de mi már nagyon várjuk az utóbbi évek legdrágább holland produkcióját, amely a vallási fanatizmus ábrázolása és a műfajban szokatlannak számító női nézőpont beemelése miatt egyedi képet fest a vadnyugatról.

Dakota Fanning a Brimstone című filmbenForrás: Paradiso Entertainment

Martin Koolhoven westernje januárban debütál a holland mozikban, márciustól Amerikában is látható lesz, magyar premierdátumról viszont még nem tudunk beszámolni.