Scorsese megcsinálta A Wall Street farkasa szöges ellentétét

2016.11.23. 11:30

Végre az utolsó olyan filmbe is belenézhetünk, amelyet a jövő februári Oscar-gála komoly esélyesének mondanak. A japán Endo Suszaku Némaság (Silence) című regényét Martin Scorsese évtizedeken át meg akarta filmesíteni, a színészekkel együtt minimálbérért dolgozott, csak hogy ez megtörténhessen, és most eljutott arra a pontra, hogy már csak egy hónap választja el a bemutatótól a filmjét. Nem túlzás azt mondani, hogy a Némaság-gal Scorsese egy régóta dédelgetett álma valósult meg.

A könyv ismerői ezt már amúgy is tudják, de az előzetesből világosan kiderül, hogy a Némaság a A Wall Street farkasá-nak az ellentéte lesz, csillogás helyett most a szenvedésben fogunk elmerülni, a külsőségek helyett sokkal inkább a lelki folyamatokra helyeződik a hangsúly. Liam Neeson egy jezsuita papot játszik a kosztümös drámában, akit megkínoztak, és aki nyilvánosan megtagadta a hitét a 17. századi Japánban.

Liam Neeson a Némaság című filmbenForrás: Paramount

Ferreira atya (Neeson) két növendéke nem tudja elhinni, hogy egykori tanítójuk megtagadta Jézust, így hát útra kelnek, hogy megtalálják és hazahozzák őt a távol-keleti országból, ahol a kezdeti barátságos fogadtatás után hirtelen tűzzel-vassal irtani kezdték a kereszténységet. A két ifjú jezsuitát a jelentősen lefogyott Andrew Garfield és Adam Driver alakítja. Garfieldot legtöbben Pókemberként, Drivert pedig Az ébredő Erő Kylo Renjeként ismerik.

A Némaság-ban a megtapasztalt szenvedések hatására mindegyik szereplő sziklaszilárdnak vélt hite megrendül. Garfield fiatal papja egyre inkább azt érzi, hogy imái nem találnak meghallgatásra: „Imádkozom, de elveszve érzem magam. Lehet, hogy a némasághoz imádkozom?”

Egy kocka a Némaság című filmbőlForrás: Paramount

Számomra már az az információ elég lenne az izgatottsághoz, hogy Scorsese számára a Némaság egy szerelemprojekt volt, de volt szerencsém a könyvet is olvasni, amely megrendítő módon szembesített a keresztény hit különböző arcaival és a kétellyel. Üdítő lesz továbbá Liam Neesont hosszú évek után először egy nem akciófilmes szerepben látni.

Tényleg csak egy bánatom van, hogy még mindig nem tudni, mikor kerül a Némaság a magyar mozikba. A szerencsés amerikaiak december 23-tól nézhetik meg a filmet.

A Némaság című film plakátjaForrás: Paramount