Vajon miről beszélgethet ez a két istennő, Gemma Arterton (A Quantum csendje) és Adèle Exarchopoulos (Adèle élete) az ágyban? Az Orpheline (Árva) című francia drámából kiadtak egy részletet, amelyben látszólag pont egy szeretkezés végén kapcsolódunk be az eseményekbe. A két színésznő meztelenül és intim közelségben társalog egymással, és most hirtelen nagyon kevés ennél izgalmasabb élethelyzetet tudok elképzelni.

A franciául nem értő olvasóinknak eláruljuk, hogy a jelenetben Arterton arra akarja rávenni Exarchopoulost, hogy szállítson le neki valami illegális dolgot, vélhetően drogot, de ezt nem mondják ki. A másik nő nem akar hinni a fülének, először azt hiszi, hogy csak viccelődik vele a partnere.

Adèle Exarchopoulos és Gemma Arterton az Orpheline című filmbenForrás: Les Films Hatari

A brit Gemma Arterton pár évvel ezelőttig egy szót sem tudott franciául, azután tanulta csak meg a nyelvet, hogy A hangok című filmje 2013-as forgatásán összejött egy francia rendezőasszisztenssel, akivel azóta is együtt él Párizsban - az Orpheline az első olyan filmje, amiben kizárólag ezen a nyelven szólal meg. Az egykori Bond-lány pucérkodós karrierjét itt veséztük ki, Exarchopoulosról pedig bizonyára minden filmkedvelő tudja, hogy ő volt a címszereplője a háromórás Adèle életé-nek, vagyis már van gyakorlata a leszbikus szexjelenetek forgatásában.

Az Orpheline vastagon kísérleti alkotás, ugyanis ugyanazt a nőt élete különböző korszakaiban négy különböző színésznő játssza el. Láthatjuk őt komoly traumán áteső kamaszként, később Adèle Exarchopoulos mellett a francia film egyik friss felfedezettje, a jelenleg Az ismeretlen lány-ban a magyar mozikban is látható Adèle Haenel is a főhősnő bőrébe bújik.

Adèle Haenel az Orpheline című filmbenForrás: Les Films Hatari

Arnaud des Pallieres filmje egyedi betekintést ad egy rettenthetetlen lány életébe, aki addig találja ki újból és újból önmagát, amíg el nem éri a teljes szabadságot – áll a Variety kritikájában.

Franciaországban 2017. március 29-én mutatják be a mozik, a magyarországi premier sem kizárt, ugyanis az Orpheline szerepel a Scope100-program hét filmje között, amik közül az egyiket jövőre forgalmazza majd a magyarhangya.