Kamaszkorunk legszebb mellei - Naomi Watts

2016.12.02. 18:27

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A törékeny, de nagyon talpraesett Naomi Watts King Kong mellett még rengeteg partnerét elbűvülte az évek során. A sort egy egyetemi professzorral kezdte, akinek a kandalló előtt kínálkozott fel, majd jött a 21. századi filmtörténelem egyik legforróbb leszbikus szexjelenete, kicsivel később pedig Sean Pennel is nagyon jól érezte magát az ágyban.

#106 - Naomi Watts (Gross Misconduct, Mulholland Drive, 21 gramm, Mother and Child, Sunlight Jr.)

Naome Watts tipikus hitchcocki színésznő: szőke, sugárzik belőle az elegancia, törékenynek tűnik, de ha kell, nagyot tud küzdeni - ezt többek között A kör-ben vagy Viggo Mortensen oldalán az Eastern Promises-ben be is bizonyította. David Lynch tette őt keresett színésznővé, eljátszotta Hollywood egyik ikonikus női szerepét, King Kong szerelmét, együtt dolgozott Woody Allennel, Michael Hanekével, A visszatérő rendezőjének két filmjében is szerepelt, legutóbb az Oscar-díjas Birdman-ben.

Naomi Watts A kör című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Ausztrál színésznőnek szokták nevezni, pedig Angliában született, és csak 14 éves korában költözött el Sydneybe a családjával. Problémás tini volt, a középiskolát sem végezte el, újságot hordott ki, bolti eladóként dolgozott, 18 évesen modellkedni kezdett, később átnyergelt a színészetre.

Naomi Watts, Kym Wilson és Thandie Newton a Flört című filmbenForrás: Mokép

Az 1991-es Flört című csodás felnövéstörténet volt az első munkája, amelynek nemzetközi visszhangja is volt. A filmben az egyik legjobb barátnője, Nicole Kidman is feltűnt, akit ekkor már csak néhány év választott el a sztárságtól, Wattsnak azonban még hosszú és rögös utat kellett bejárnia ahhoz, hogy tényezővé váljon Hollywoodban. Első főszerepét szintén egy ausztrál produkcióban, a 1993-as Gross Misconduct-ban kapta, egyetemistalányként sóvárgott az egyik professzora után.

Nagy reményekkel érkezett Hollywoodba a kilencvenes években, ám az áttörés éveken át nem sikerült neki. Kitartóan járt meghallgatásokra, mint minden kezdő színésznő, ő is került megalázó helyzetekbe, és a saját bevallása szerint is több borzasztóan gagyi filmben vállalt szerepet ebben az időszakban. Az ördög ügyvédje és az Apádra ütök női főszerepéről lecsúszott ugyan, de a Kék bársony rendezője, David Lynch meglátta benne a tehetséget.

Naomi Watts és Laura Harring a Mulholland Drive című filmbenForrás: Budapest Film

Watts bizonyára együtt tudott érezni a 2001-es Mulholland Drive naiv színésznő főhősével, akinek hollywoodi sztárságról szövögetett álmai fokozatosan rémálommá válnak Lynch szürreális, sokféle értelmezésnek lehetőséget adó thrillerében. A fiatal színésznő egy amnéziás, fekete hajú nőt (Laura Harring) talál a nagynénje Los Angeles-i házában, akibe rövid idő alatt beleszeret. Sok minden miatt lehet rajongani a Mulholland Drive-ért, az egyik Watts és Harring kapcsolatának intim és érzéki ábrázolása.

Lynch a DVD kiadásakor is odafigyelt a színésznőire. Abban a jelenetben, amelyben Harring anyaszült meztelenül megy át a szobán, digitálisan elhomályosíttatta a színésznő punciját. Ezzel azt akarta elkerülni, hogy screenshotolt pucér képek ellepjék az internetet.

Naomi Watts, David Lynch és Laura Harring a Mulholland Drive cannes-i sajtótájékoztatója előttForrás: AFP/Gerard Julien

A Mulholland Drive meghozta a kritikai sikert Watts számára, A kör-rel a mozipénztárakat is letarolta, a 21 gramm mellékszerepéért pedig már az Oscar-díjra is jelölték. Érdemes összehasonlítani a Gross Misconduct és Alejandro González Inárritu több szálon futó drámájának a szexjelenetét. Míg az előbbi az erotikus filmek bevált eszköztárához nyúlt, addig az utóbbi a természetességre törekszik, azt tűzi ki célul, hogy elfelejtsük, Watts és Sean Penn szeretkezése megrendezett.

A Mother and Child című 2009-es filmjét is az Inarritu által kedvelt narratív szerkezet vezérli, különálló emberi sorsok kapcsolódnak össze benne. Watts egy ügyvédnőt játszik, aki minden alkalmat megragad arra, hogy szexuális vonzerejét fitogtassa, a hatalomgyakorlás eszközét látja benne.

A lenti részletben fürdőköpenyben lép ki az emeleti erkélyre, majd pedig összeakad a tekintete a szomszéd férfival. Merőben szokatlan, ami ezután következik, lecsúsztatja magáról a ruhát, és hivalkodóan a férfi felé fordul, aki zavarában azt sem tudja, merre nézzen.

A Sunlight Jr.-ban egy bolti eladót alakít Watts, akinek az alacsony fizetéséből, és a mozgássérült barátjával (Matt Dillon) segélyéből csak arra telik, hogy egy lehangoló motelszobában húzzák meg magukat. A helyszín Florida, ők mégis fényévekre vannak a pálmafás luxusból. Ha más nem is, de legalább a szexuális életük rendben van. A lentebb látható ágyjelenet különleges, hiszen megmutatja, hogy egy lebénult, kerekesszékes férfi is élhet nemi életet.

Az utóbbi években volt ugyan pár rosszul elsült próbálkozása (A fák tengere), vagy csakis a pénzzel magyarázható (A lázadó) szerepválasztása Wattsnak, illetve a jelenleg a mozikban futó Bezárva is rémes kritikákat kapott, de közben a Birdman-nel vagy a középosztálybeli New York-iak gondjait éleslátó humorral bemutató A 40 az új 20-szal is azt bizonyította, hogy továbbra is komolyan kell vele számolni. David Lynch sem feledkezett meg róla, a jövőre új Twin Peaks-évadba Naomi Wattsot is elhívta szerepelni.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#105 - Teresa Palmer
#104 - Linda Fiorentino
#103 - Carole Buquet
#102 - Daryl Hannah
#101 - Mary Elizabeth Mastrantonio
#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates