Két magyar filmet is beválogattak a január 20-án induló Slamdance filmfesztivál programjába - írja a Deadline. Kárpáti György Mór Gólyatábor című rövidfilmjét, illetve az Andrasev Nadja által rendezett A nyalintás nesze című animációs kisfilmet is vetíteni fogják a Sundance tőszomszédságában, és azzal egy időben tartott kifejezetten menőnek számító rendezvényen.

Nagy Katica a Gólyatábor című filmbenForrás: Boddah

Kárpáti alkotását a két évvel ezelőtt nagy nyilvánosságot kapott egyetemi tábori esetek inspirálták, de a kilencperces film a nemi erőszak helyett annak utóhatására koncentrál. Nagy Katica alakítja a tizennyolc éves molesztált diákot, Rózsa Krisztián pedig a HÖK-elnököt, aki a hazaúton próbálja rábeszélni a lányt, hogy ne jelentse az ügyet.

A Gólyatábor idén márciusban debütált a budapesti Friss Hús fesztiválon, akkor azt írtuk a filmről, hogy "az első perctől kezdve olyan magasra helyezi a feszültséget, hogy alig várjuk a cselekmény kibontakozását, és nem veszít a lendületéből egészen a végéig."

A rendező – akinek korábbi rövidfilmjeit, az Erdő-t és a Provinciá-t számos nemzetközi filmfesztiválon bemutatták – jelenleg első nagyjátékfilmjének fejlesztésén dolgozik. A film az Inkubátor Program támogatásával 2017-ben foroghat.

A nyalintás neszeForrás: Cinéfondation / MOME

A Slamdance-en vetített másik magyar film, A nyalintás nesze már számos rangos filmfesztiválon vett részt, májusban például a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation nevű programjában versenyzett, és elhozta onnan a 7 500 eurós pénzjutalommal járó harmadik díjat.

"Zsigeri szinten is megbabonáz, miközben korántsem hagyja, hogy csak a szív vezesse a nézőt" - fogalmazott kritikusunk Andrasev Nadja filmjével kapcsolatban.