Hajdu Szabolcs másfél millió forintból készült Ernelláék Farkaséknál című filmjének a magyarországi összbevétele vasárnap estével bezárólag már 30 millió forint felett jár, tehát a Karlovy Vary-i fődíjas kamaradráma immár a költségvetése hússzorosát hozta vissza a mozipénztárakban. Ez a megtérülési arány példátlan az újkori magyar filmforgalmazásban, valamennyire hozzá foghatót csak a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan tudott produkálni, amire körülbelül nyolcszor akkora értékben vásároltak jegyet, mint amennyi a film gyártási költsége volt.

Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál forgatásánForrás: Big Bang Média

Ráadásul, az Ernelláék Farkaséknál már azelőtt jelentős profitot termelt, hogy szeptember végén a magyar mozikba került, ugyanis a Karlovy Vary-ban elnyert Kristály Glóbusz mellé az alkotók huszonöt ezer dollár (7,3 millió forint) értékű pénzjutalmat is kaptak, ami adózás után is duplája a film bekerülési költségének.

A júniusi világpremierje után Hajdu filmjét számtalan fesztiválra meghívták, gyakorlatilag hetente bukkan fel a világ különböző pontjain egy-egy újabb filmes rendezvényen, és az alkotók nem egyszer díjakkal megrakva távoznak ezekről a helyekről.

November közepén a németországi Cottbusban kapta meg Hajdu a legjobb rendezőnek járó elismerést, egy héttel később pedig Isztambulban a Boszporusz Nemzetközi Filmfesztiválon vehette át a legjobb filmnek és a legjobb vágónak járó díjat.

Aki még nem látta az Ernelláék Farkaséknál-t, december 16-ig a mozik mellett lakásvetítéseken és filmklubokban is bepótolhatja, jövő csütörtökön például a budapesti Andrássy úton lévő Resident Art galériában lesz egy olyan vetítés, ami után az alkotókkal is lehet beszélgetni.

Az Ernelláék Farkaséknál egyik lakásvetítésének közönségeForrás: Kallos Bea / MTI

A film alapjául szolgáló színházi előadás is járja még az országot, azt legközelebb december 9-én lehet elkapni a Miskolci Nemzeti Színházban - akár kétszer is, mert 17 és 20 órától is eljátsszák aznap.