Sokan meglepődhettek a Blikk "Goda Krisztina filmje, a Veszettek esélyes lehet a Golden Globera" című keddi cikkén, elvégre az egy tavalyi film, hogyan lehetne már esélyes egy jövőre kiosztott díjra. A válasz a Golden Globe szabályzatában keresendő, ami azt mondja ki, hogy minden olyan alkotás jelölhető a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerésre, amely a díjkiosztó előtti év novembertől számított 14 hónapon belül forgalmaztak a hazájában. A 2015. október 22-én mozikba került Veszettek megfelel ennek a kritériumnak, tehát elvileg jelölhető.

A Veszettek és a Tiszta szívvel angol nyelvű plakátjaForrás: HNFF

Az Oscaron egy ország csak egyetlen filmet nevezhet az idegen nyelvű filmeknek járó díjra, a Golden Globe esetében nincs ilyen kikötés. Ott nem is az országok tesznek javaslatot, hanem producerek küldhetik be a megmérettetésre vágyó filmjeiket.

A Veszettek mellett a Tiszta szívvel a másik magyar film, ami beszállt a jövő évi Golden Globe-versenybe (erről pont ma jelent meg egy írás a Golden Globe hivatalos honlapján), Till Attila kerekesszékes gengszterfilmjének az esélyeit jelentősen növeli, hogy rendelkezik lobbierős amerikai forgalmazóval (Goda Krisztina gárdafilmjének nincs tengerentúli forgalmazója).

A többi országból érezett nevezéseket átbogarászva találtunk még egy magyar vonatkozást: Osvárt Andrea Határtalan szerelem című görög drámája is küzd a Golden Globe-jelölésért.

Christopher Papakaliatis és Osvárt Andrea a Határtalan szerelem című filmbenForrás: A Company Hungary

Az idegen nyelvű filmek versenye amúgy nagyon kemény az idén, olyan fesztiválsikerek ácsingóznak a jelölésre, mint a német Toni Erdmann, az iráni Az ügyfél, a dél-korai A szobalány, a román Sieranevada, a chilei Neruda, Franciaországból az Elle és Az eljövendő napok, de nevezték Almodóvar Julieta című legutóbbi munkáját, illetve a Paradise című orosz filmet, amiért Andrej Koncsalovszkij megkapta az Ezüst Oroszlánt Velencében. Kisebbfajta csodával érne fel bejutni a legjobb öt közé.

Nemes Jeles László és Röhrig Géza az idei Golden Globe-gála utáni partinForrás: AFP/2016 Getty Images/Frederick M. Brown

December 12-én, azaz jövő hétfőn jelentik be a Golden Globe-jelöléseket, akkor lehet majd szurkolni a magyaroknak. Eddig három alkalommal jelöltek hazai filmet a díjra: 1986-ban a Redl ezredes-t, három évvel később a Hanussen-t, legutóbb pedig a Saul fiá-t, ami el is hozta az első magyar Golden Globe-ot.