Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Pamela Anderson lassított tengerparti futása a kilencvenes évek ikonikus képsorává nőtte ki magát. Ő a szilikonmellek királynője, akinek a belső használatra szánt, de ellopott szexvideója vírusként terjedt az interneten. Több filmben is levetkőzött, szívdöglesztő volt szexi bőrruhát viselő bosszúálló angyalként.

#107 - Pamela Anderson (Baywatch, Sárkányvirág, Jó zsaru, rossz zsaru, Barb Wire - A bosszúálló angyal, The People Garden)

A kilencvenes évek jelentős része az egyrészes piros fürdőruhát viselő életmentők bűvöletében telt el. Milliók álmodozhattak arról, hogy Erika Eleniak vagy Pamela Anderson menti ki a vízből, és a tengerparton arra eszmél, hogy valamelyik bombanő szájon át lélegezteti.

Pamela Anderson a Baywatch című tévésorozatbanForrás: NBC

Eleniak pucérkodós karrierjét már kiveséztük, a jövőre érkező Baywatch-film előzetese pedig eszünkbe juttatta, hogy Anderson sem maradhat ki a sorozatból. Az alábbi összevágott részlet a Baywatch hatodik évadának első részéből származik, és piros fürdőruhában, illetve bikiniben is megcsodálhatjuk benne Andersont.

A kanadai színésznőt a Playboy tette híressé, amelynek először 1989 októberében szerepelt a címlapján. Mindenki másnál többször, összesen tizennégy alkalommal kezdődött vele a magazin, utoljára a 2016-os év januári számának a borítóján pózolt. Az andersonos címlapnak történelmi jelentősége volt, ez volt az utolsó olyan szám, amelyben pucér nők szerepeltek.

Pamela Anderson első és legutóbbi Playboy-címlapjaForrás: Playboy

A Playboy-fotósorozatok és a Baywatch sikere a filmesek figyelmét is felkeltették, joggal reménykedhettek abban, hogy a meztelen Andersonnal a legbénább produkciókat is képesek lesznek rásózni az emberekre. Az 1993-as Sárkányvirág-ot pszichoszexuális thrillernek nevezik a DVD borítóján, de a színésznővel egy gyertyákkal körbevett ágyon szexelő férfi nevetségesen eltúlzott grimaszai inkább egy átlagos pornófilmhez teszik hasonlatossá.

Az 1994-ben bemutatott Jó zsaru, rossz zsaru-ban két férfi között ingázik a kurvát játszó Pamela Anderson, és természetesen mindketten levetkőztetik őt. David Keith egy raktárépületben harapdálja a falhoz szorított nő melleit, majd később a forrónadrágjától is megszabadítja. Az Airplane!-filmek Ted Strikerjeként megismert Robert Haysszel már megszokottabb módon, az ágyban szexel Anderson.

Az egyből a videotékák polcaira kerülő, B kategóriás thrillerek nem növelték Anderson ázsióját, a Barb Wire – A bosszúálló angyal című képregény-feldolgozás viszont már a mozik számára készült, megvolt benne az esély, hogy tévésztár mellett filmsztárt is csinál a Baywatch dús keblű életmentőjéből.

Nem így történt. Anderson hiába viselt szexi bőrruhát és hiába pakolta ki a melleit, az embereket így sem érdekelte a Casablanca posztapokaliptikus környezetbe helyezett feldolgozása. A film csúfosan megbukott a mozikban, a színésznőt három kategóriában jelölték Arany Málnára, és a legrosszabb új sztár díját meg is kapta.

Udo Kier és Pamela Anderson a Barb Wire című filmbenForrás: Mirax

Anderson szexuális életén rengetegen csámcsogtak a kilencvenes évek közepén, miután szerencsétlenségére pont akkor lopták el az újdonsült férjével, Tommy Lee-vel készített házivideójukat, amikor az internet úgy igazából felpörgött. A belső használatra szánt szexvideó vírusként terjedt a világhálón, egyre több helyről lehetett megrendelni VHS-en vagy CD-n. A Guinness-rekordok könyve 2000-es kiadása „minden idők legtöbbet letöltött” sztárjának nevezte a színésznőt.

Pamela Anderson és Tommy Lee 2004-benForrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Carlo Allegri

A Barb Wire bukása után nem erőltette a mozis karriert, legtöbbször önmagát játszva tűnt fel apróbb filmszerepekben. A legjobb cameója a Borat-hoz fűződik, melyben a kazah címszereplő hazája hagyományait követve megpróbálja elrabolni Andersont, hogy aztán feleségül vehesse.

A színésznő jövő nyáron tölti be az ötvenet, de a mai napig levetkőzik, ha a szerep úgy kívánja. Legutóbb a pár hónapja bemutatott The People Garden című drámában lehetett meglesni, ahogy leveszi a ruháit, és csizmán kívül nem marad rajta semmi más.

A jövőre mozikba kerülő Baywatch-filmben is fel fog tűnni egy apró szerepben. Bizonyára átadja majd a stafétabotot C. J. Parker új megformálójának, Kelly Rohrbach modellnek.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#106 - Naomi Watts
#105 - Teresa Palmer
#104 - Linda Fiorentino
#103 - Carole Buquet
#102 - Daryl Hannah
#101 - Mary Elizabeth Mastrantonio
#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates